Jessica fixar med helgens ölfavoriter

Jessica Heidrich presenterar fyra ölfavoriter från Systembolaget. Foto: Montage.

Dags igen för helgens Öltips. Den här gången kommer tipsen från Jessica Heidrich på Hop Notch.

Självklart blir det en kvartett svenska öl. Finns ingen anledning, numera, att rekommendera annat än svensk öl. Tänkte här passa på att fokusera på några som inte bara är exceptionellt trevliga och brygger väldigt bra öl utan även som, i mitt tycke, får alldeles för lite uppmärksamhet.

Första ölen när man kommer hem från… vart man nu varit. En öl som bara är snäll, glad och trevlig, som man bara blir snäll, glad och pigg av: Northern Exposure About:Blank – Session IPA 440 ml, 36,90 kr, 4,7% Session IPA Lätt, läckert, fruktig med snygg humlekaraktär och lämpligt lägre alkoholhalt så man kan dricka flera om middagen dröjer.

Eftersom man fick ta en egen öl så måste jag ju rekommendera den av våra som jag just nu dricker mest av och som varit besvärligast att få till: Hop Notch Unskinny Hop 440 ml, 42,90 kr, 6,5%, NEIPA. Ölen som höll på att skrotas efter första bryggningen. Den blev inte alls som den skulle, men med byte av jäst och humlingsschema så föll Azaccan på plats och den är nu en av mina favoriter. Smooth, tropiskt fruktig med nästan vaniljaktiga toner från Azaccahumlen. En NEIPA med väldigt låg beska. Ölets motsvarighet till en Tequila Sunrise? Får mig att drömma om tropiska nätter.

Efter en NEIPA eller två… så behövs det lite mera bett i beskan. Då passar Bryggverket Dubbelpipa 330 ml, 39,90 kr, 9,5%, DIPA perfekt. Fet, klassisk amerikansk DIPA. Bra maltbas och snyggt balanserad humle. Fruktkaramellig humlemarmelad när det är som bäst. Det första ölet jag testade från Umeågrabbarna. Personalen på puben REX blev så glad att jag gillade det lokala så de ”tvingade” mig att testa igenom hela deras sortiment (Jag var inte väldigt svårövertalad…). Varje gång jag dricker en DIPA så slår det mig att det gör man alldeles för sällan!

Efter ljuset kommer det ljuva mörkret. Som avslutning blir det en stöddig svart rackare från vännerna på Gotland: Snausarve Gårdsbryggeri In League with Satan 330 ml, 43,50 kr, 10%, Imperial Stout.