Jästvänlig stämning vid premiärbryggning

BIldspel

Bild 1 av 8

Med malten krossad var det bara att sätta i gång själva bryggningen.

Karl-Johan Fredén Jansson egenproducerade jäst har gjort succé i Västsverige. Nu har dessutom det första kommersiella ölet bryggts på jästen.

Beernews artikel om Karl- Johan Fredén Janssons egen farmhouse-jäst fick stor uppmärksamhet för en tid sedan. Många hembryggare blev nyfikna och jästtillverkaren själv fick köra extraleveranser efter att jästen sålt slut.

Nu har också det första kommersiella ölet bryggts på jästen från Hisingen. Jonas Gustavsson på Morgondagens Bryggeri bjöd in Fredén Jansson till en bryggdag i förra veckan.

– Det känns bra och ska bli spännande. Jästen kommer att ge en smak som påminner om en saison, men den är inte riktigt lika intensiv, säger han.

Jonas Gustavsson bjuder gärna in hembryggare och gör samarbetsöl. De båda har tidigare bryggt en belgo-ipa tillsammans, men den här gången ska det bli en mango-saison.

– Jag gillar att jobba med hembryggare och ofta gör vi då om ölen så att den blir helt ekologisk. Till den här ölen använder vi mangopuré och den får namnet Mangosson, säger Gustavsson.

Efter att ha krossat malten och värmt vatten körde de i gång med bryggningen. Karl Johan Fredén Jansson hade förstås med sig jästen men det väntade en hel del jobb innan det var dags att tillsätta den.

– Vi ska även använda lite lokalproducerad dinkel som jag fått en av lantbrukare här i närheten, berättade Gustavsson.

Planen är att ölet ska ha premiär under Gbg Beer Week. Då ska nämligen Morgondagens Bryggeri ha en tap takeover på Brewers Beer Bar.

– Det ska bli spännande, det här blir den första kommersiella ölen på min jäst, säger Fredén Jansson.

Han jobbar vidare med att ta fram nya jästsorter som ska ut på marknaden, men det är en hel del tester som görs innan jästen anses färdig. Utöver jästprojektet brygger han en del öl hemma, även om hans forskartjänst på Chalmers tar mycket tid.

– Visst vore det kul att jobba med bryggning på heltid någon gång. Men vi får se hur det blir med det, säger han.