Jackdaw hoppas på stöd till fatsatsning

Jackdaw vill satsa rejält på fatlagrade öl i så kallade foeders. Nu hoppas man på hjälp via en crowd funding-kampanj.

Uppsalabryggeriet har en belgisk inriktning på sin produktion och har vid flera tillfällen samarbetet med bryggeriet Alvinne.

Nu vill man satsa på två stycken foeder-fat på vardera 3000 liter för att skapa nya spännande produkter.

– Vi har lite roliga idéer om vår framtida produktion och har planerat för det här en tid, säger Fredrik Bjarman.

Via en kampanj på crowd funding-sajten Kickstarter hoppas man hitta finansiärer som vill vara med och sponsra satsningen. Målet är att få in 50 000 kronor.

– Om vi inte når dit blir det inget alls med kampanjen, men vi räknar med att köpa faten ändå. Men visst hoppas vi att det ska finnas många intresserade och det har börjat bra, säger Bjarman.

Tanken är att fylla foeder-faten med vört och sedan aldrig tömma det helt. Genom att hela tiden behålla cirka en tredjedel i fatet kan man behålla den flora av svampar och bakterier som man vill ha.

– Det vi tömmer ut kan vi sedan blanda med yngre öl och göra många olika varianter. Det är skillnad på densiteten mellan olika träfat och vi vill komma åt en långsam syretillförsel, säger Bjarman.

Samarbetet med Alvinne är tänkt att fortsätta när foedertankarna finns på plats.

– Vi försöker synkronisera detta så att de kan vara på plats. De har lärt oss en hel del om detta och vi gör gärna den första batchen tillsammans med dom, säger Bjarman.

Kampanjen löper under en månad och de som hänger på erbjuds olika förmåner. En Beermekaers Dinner är ett alternativ, men du kan också få ditt namn på fatet och dessutom vara med och göra din egen blandning av öl framöver.

Här hittar du kampanjen.