Isblock blir öl hos Carnegiebryggeriet

Isen från Torne Älv används bland annat till det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi. Men det görs också öl av samma is.

Det är Carnegiebryggeriet som för andra året i rad skapat en islager genom att smälta ner isblocken och sedan använda vattnet i brygden.

– Vattnet har smälts i steriliserade mjölkcontainers hos oss. Det har tagit tre veckor för isen att smälta, berättar Steve Dippel från Carnegiebryggeriet.

Av det smälta vattnet skapas sedan en lager som har premiär nu till helgen. Dagen till ära har två stora badtunnor ställts upp vid Carnegiebryggeriet och ett provisoriskt omklädningsrum har byggts i bryggeriet för de badsugna.

– Denna öl består till 94% av vatten så när vi började spåna kring om man kan göra något spännande med vattnet så tänkte vi osökt på Icehotel. Sagt och gjort, idén blev till verklighet och förra vintern bryggde vi Torne Islager. Samarbetet blev en sådan succé att vi kunde inte motstå att brygga den igen i år, säger Anders Wendler, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet, i ett pressmeddelande.