IOGT-NTO vill se höjd alkoholskatt varje år

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero vill se en återkommande skattehöjning på alkohol varje år. Foto: IOGT-NTO.

Höj alkoholskatten. Varje år. Det föreslog IOGT-NTO i samband med firandet av Folknykterhetens Dag nyligen.

Det var ordföranden Johnny Mostacero som i en krönika på sajten Accent kom med kravet på en skattehöjning, och dessutom menade att de förslag som kommit under våren för att rädda framför allt restauranger men även bryggerier var helt åt fel håll.

– Vi värnar självklart också våra restauranger och känner stor sympati med alla företagare som skoningslöst drabbas av coronapandemin. Men vi kan aldrig acceptera att genomföra ekonomiska räddningsaktioner där folkhälsan åsidosätts och köpslås med. Det är sorgligt att ännu en gång behöva se politiker, beslutsfattare och en aggressiv alkoholindustri sätta näringsintressen före folkhälsa, skriver Mostacero.

I stället menar han att en höjd alkoholskatt är det rätta. Det för att ge mer pengar till vården och för att värna om människors hälsa.

– Tänk om dessa kreativa politiker istället hade gjort folkhälsan, vårdpersonalen och samhället i stort en riktig tjänst. Så här får ni mitt och IOGT-NTO:s förslag. Höj alkoholskatten med fem procent och fatta samtidigt beslut om att det ska ske per automatik en gång per år. Det är enkelt, effektivt och ekonomiskt rätt att genomföra, skriver Mostacero vidare.

IOGT-NTO vill höga alkoholskatten med fem procent nu och sedan vill automatisk indexering som innebär en skattehöjning med två procentenheter över inflation varje år.