Internationellt känd konstnär ställer ut på Vreta

Nunnans skördeöls etikett pryds av ett verk av Louise Hävré. Foto: Privat.

Konst och öl i en skön förening blir det på Vreta Kloster bryggeri i september. Konstnärerna Louise Hävre och Michaela Leo ställer då ut i bryggeriets lokaler.

Kan hända kommer det att hänga det konst i ett snören på Vreta Kloster bryggeris jästankar, kanske någon annanstans. Andreas Fejes på Vreta vet inte själv. Han har gett konstnärerna fria händer när han nu släpper in konsten i bryggeriets lokaler.

Michaela Leo konst pryder några av hans öl och även Louise Hävre har funnit sin plats på Vreta Klosters etiketter. Men Andreas Fejes beskriver sig inte som nån konstnörd.

– Jag är intresserad och ser jag nåt som jag gillar och det inte kostar skjortan köper jag det.

Han berättar att han fick kontakt med Louise Hävre av en ren slump. Konstnären som började med konst sent i livet men bland redan varit med i Guggenheims magasin World of Art var på samma fest som honom hemma i Ljungsbro.

– Veckan innan jag startade bryggeriet frågade en bekant om jag inte kunde bjuda på mina hembrygder på en fest. Jag träffade henne där och vi började snacka. Hon tyckte att bryggeriet var jättekul och ville stötta det. Så hon frågade om jag ville använda hennes målningar som etiketter. Jag fick ett antal att välja på och jag har använt de jag valde till Nunnans Skördeöl och St. Helena.

Compromise har varit med i Guggenheims magasin World of Art. Och snart på en utställninng på ett bryggeri.

– Compromise, som är på Nunnans Skördeöl, är en av de coolaste. Det var den som var med i World of Art.

Totalt tror Fejes att det blir ett 20-tal konstverk som hängs upp i hans bryggeri. Han tror inte att miljön innebär några risker för konsten.

– Jag har produktionsstopp innan och vädrar ut. Så det kommer inte vara hög fuktighet den helgen. Jag får se till att städa ordentlig före och efter, säger han

Konst från Louise Hävre pryder såväl flaskor som Andreas Fejes kläder.

För den som vill besöka utställningen, som äger rum den 17 till 19 september, blir det dock ett något dyrare bryggeribesök än vanligt om man tänkt sig att köpa mer än bara provsmak på öl. Hävres konst går för mellan 10 000 och 15 000 kronor i normalstorlek, mindre tavlor kostar mellan 2 000 och 6 000 kronor. Och enligt Fejes stöjder man genom ett köp World Childhood Foundation.