Intensivt men kul för FemAle i Ryssland

Bildspel

Bild 12 av 12

Frida Äbelö och Emma Henriksson såg förstås till att lyfta fram FemAle så mycket som möjligt.

 

Det blev ett riktigt kul äventyr för FemAle när de besökte Sankt Petersburg. Festival, bryggning och paneldebatter hanns med och de är redan inbjudna att komma tillbaka.

Det var Emma Henriksson och Frida Äbelö som i förra veckan var i Sankt Petersburg efter att ha bjudits in av det svenska generalkonsulatet.

– Det var intensivt men också väldigt roligt, säger Emma Henriksson.

Redan första kvällen var det planerat för besök i hembryggarbutiken Mirbeer, där många samlades för att brygga öl på plats eller bara köpa prylar eller dricka öl.

Därefter blev det också en pubrunda.

– Det fanns massor med bra craft beer-barer och de flesta hade svenskt öl. Det var mycket från Beerbliotek, Brewski, Brekeriet och Dugges, säger Henriksson.

På den andra dagen var det fokus på ölfestivalen Sankt Petersburg Craft Event, där de också var en del av programmet. I en paneldebatt tillsammans med tre ryska kvinnor från ölbranschen blev det diskussioner om öl i allmänhet men också om hur kvinnor behandlas.

– Det kändes som att ölbranschen hade kommit långt där i Ryssland, men har ju en del fördomar annars. Men det var ganska likt hur det är i Sverige, det är beroende på vilka du träffar, säger Henriksson.

En del av festivalen handlade om föreläsningar och debatter och det var ett 50-tal åhörare när de båda svenska representanterna höll sitt föredrag. Men det som drog mest folk var förstås den del som handlade om att prova öl.

– Det var enormt mycket folk och de verkade inte stoppa folk när det var fullt. Ytan var som All In Beer Fest, men besökarantalet kändes som En Öl & Whiskymässa, säger Henriksson.

De var nöjda med sina framträdanden och även med responsen på det som sades.

På den tredje och sista dagen fick de sedan brygga öl hos Mirbeer. Där blev det en mindre batch av en saison med lingon, mynta och limeblad.

– Det var också kul. Kanske ska det ölet serveras vid något evenemang längre fram och kanske blir generalkonsultatet inblandat, säger Henriksson.

Dagarna gick snabbt och till slut var det dags för hemresa. Det blev en lärorik och trevlig resa, där Mårten Frankeby och Anastasia Chekalova guidade på ett mycket bra sätt.

Faktiskt har de redan en inbjudan till att återvända till Sankt Petersburg.

– Ett bryggeri som heter Mookhomor Production ville brygga en större batch med oss, vi får se hur det blir, säger Henriksson.