Insiderguiden till En Öl & Whiskymässa

På fredag är det dags för två skummande dagar i Göteborg. Beernews redaktion har plockat ihop några guldkorn för att du ska få ut det mesta av ditt mässbesök. Här listar vi vilka drycker, provningar, matställen och festligheter du inte vill missa.

Oavsett om det är ditt första år på En Öl & Whiskymässa eller om du är en rutinerad besökare, så står du inför en ölfest sent att glömma. Över 22 000 besökare kommer till Svenska Mässan i centrala Göteborg den 19-20 april. Årets upplaga är fullpackad av välkända ölmärken – både stora och små – men också många dolda överraskningar som är lätt att missa. Bortsett från all öl som du kan prova i bryggeriernas och importörernas montrar, finns en hel del roliga och lärorika aktiviteter som pågår runt omkring.

 

För att ge dig en komplett guide till årets En Öl & Whiskymässa har vi sammanställt några av våra favoritinslag – och så smyger vi in några extra insidertips:

 

Smaka dig igenom Göteborgsbryggerierna

Som de flesta ölkonnässörer vet, så håller de göteborgska bryggeriernas öl hög nivå. Arton medverkande bryggerier är från trakterna. Alla gör bra öl i olika stilar, men vill du ha extra mycket humligt, gå till Stigbergets, Spike eller Beerbliotek. Gillar du syrliga smaker, så kolla in Fermenterarna. För ljus lager och pilsner så har Göteborgs Nya Bryggeri och O/O ett bra startfält. Föredrar du mörkare saker så är stalltipset Ocean och Vega (missa inte de sistnämndas brown ale). Sedan finns förstås de lite mindre kända namnen som Bearded Rabbit, Wättle och Rådanäs med flera. Det finns många göteborgska ölpärlor att upptäcka.

 

Gå på ölprovning med Beernews skribenter

Vårt kanske allra bästa tips för att ge ditt mässbesök ett extra lyft, om vi får lov att säga det själva, är att boka in en ölprovning. Ta en liten paus från mässbruset och fördjupa dig ett viss sorts öl eller någon annan vinkel på ämnet. Beernews redaktion har gedigen bakgrund i öl- och dryckessammanhang och flera av våra skribenter håller i provningar. Du kan till exempel dyka ner i saison med Tobias Janius, utforska den nya svenska ölkulturen med Sanna Lindberg, upptäcka ölregioner med Simon Svensson och träffa fem aktuella bryggare i en paneldiskussion ledd av Fredrik Berggren.

 

Ta en tur till Gotlandsmontern

Bryggerierna, destillerierna och vingårdarna är många ute på ön i Östersjön. Nu har Gotlands dryckesproducenter gått samman för boosta intresset för öns kluckande utbud och det första stoppet på Sverigeturnén är Göteborg. Snausarve Gårdsbryggeri, Burgsviks Bryggeri, Boge Bränneri, Gotlands Spirits, Gotlands Whisky, Gutevin, Lost Island och Hop Shed Brew Pub står redo att charma brallorna av både dig och dina smaklökar.

 

Ölcontainer med småbryggerier

Hela tolv medlemmar från branschorganisationen Sveriges Oberoende Bryggerier samlas i den ölcontainer som sommartid brukar stå på Spritmuseum i Stockholm. Från 15 kranar serveras öl från Bottenvikens Bryggeri, Brygghus 19, Bryggeriaktiebolaget Nya Victoria, Lundabryggeriet, Noisy Bastards Brewing Company, Närke kulturbryggeri, Qvänum Mat och Malt, Rörö Öl, Timjans Brygghus, Solna Bryggeri, Vigrum Bryggeri och Uppsala Brygghus.

 

Ölklassiker och ölsnackisar

Man kan lätt bli snurrig i skallen inne på mässan av alla öl. Och då syftar vi på utbudet. Här kommer insidertips till några ölklassiker och ölsnackisar på mässgolvet: Duvel, den belgiska djävulen på 8,5 procent har en egen monter – en legendarisk pale ale som en del älskar och andra fruktar. Hos Dryckesboden finner du Leikem Steinbier, ett lageröl som får sin karamelliserade smak när glödheta stenar sänks ner i vörten. Kosta bryggeri har tagit fram två öl i samarbete med landets kändaste kriminolog – nu kan du fälla dom över GW:s Nyktra och GW:s Pilsner. Den relativt nya producenten Lambiek Fabriek har bland annat hyllats av belgoexperten Jens Skrubbe. Syrligt, välbalanserat och snyggt. Stabila Svartberget Fjällbryggeri är på plats och kanske har de med sig några av de sprillans nya öl som de nyligen lanserade hos Vinoteket?

 

Ät dig till köttkoma hos Holy Smoke

En rykande het nyhet på årets mässa är att de svenska barbecuemästarna Holy Smoke är på plats för att servera förstklassigt rökigt, mört kött till mässbesökarna. De har åkt till köttets mecka Texas för att inspireras och lära av världens bästa pitmasters och sedan givit den amerikanska söderns grillkultur ett nytt hem i den skånska myllan. Ta chansen att matcha din öl med kött i toppklass.

 

Prisutdelning i öltävlingen

Hela 370 olika öl deltog i En Öl & Whiskymässas tävling 2023, vilket gör det till den största öltävlingen i Norden. Beernews Fredrik Berggren leder tävlingsarbetet, där samtliga öl testas blint av certifierade domare. Ett tips är att komma tidigt till mässan och se vilka brygder och bryggerier som vinner i år, så att du vet vilka öl du måste smaka under besöket. Fredag klockan 13.30 startar prisutdelningen.

 

Mässhäng och inofficiell efterfest

Ska du gå på mässan? Då träffar vi gärna dig för att mingla, skåla och snacka lite. Beernews gör en turné bland montrarna lördag den 20 april mellan klockan 13 och 17. Det bara att dyka upp och komma med idéer, tips, kritik och beröm. (Se programmet och anmäl dig här). Samma kväll anordnar vi också en inofficiell efterfest på Haket med lageröl som tema. Det blir musik, quiz, öl och andra överraskningar. (Läs mer här) Kom dit! Det blir kul, vi lovar.

 

Läs också: 

• Haka på oss på mässan och till Haket

• Mässmästarnas resa allt annat än spikrak