Inget finskt beslut om distansförsäljning

Vid nyår får Finland nya alkohollagar. Men frågan om distansförsäljning är ännu inte löst. Nu används Sverige som ett gott exempel på det den handeln fungerar.

Oron för hur EU ska reagera på alkoholpolitiska beslut är onekligen olika i Sverige och Finland. Den finländska riksdagen beslutade nyligen om att tillåta bland annat gårdsförsäljning av öl och vin för finländska mindre bryggerier. Men frågan om distansförsäljning är ännu inte löst och det finns politiker som oroar sig för vad EU ska tycka om monopolets ställning om man inför distansförsäljning.

I Sverige har det funnits distansförsäljning sedan 2008 och det har inte alls påverkat monopolets ställning. Men i Sverige finns istället en oro för att gårdsförsäljningen ska vara ett hot mot alkoholmonopolet.

Inför det finländska beslutet används det svenska systemet som ett argument för att tillåta distansförsäljningen.

– Social- och hälsovårdsministeriets tjänstemän är rädda att Alko förlorar sin monopolställning ifall distansförsäljningen tillåts. Med tanke på hur det har gått i Sverige så är det osannolikt. Systembolagets monopolställning mår hur bra som helst. Men det här beaktar tjänstemännen inte, säger Tomi Salonen på vinmagasinet Viinilehti till Huvudstadsbladet.

Han konstaterar att den handeln endast är marginell i Sverige och att den inte påverkar monopolet.

Nu återstår att se om Finland gör som Sverige och tillåter distansförsäljningen. Dessutom återstår att se om Sverige gör som Finland och tillåter gårdsförsäljning av öl och vin för mindre bryggerier.

Läs hela artikeln här.