Illegal handel ger problem i Sydafrika

Alkoholförbudet i Sydafrika har skapat en stor marknad för illegal handel. Foto: Pixabay.

Den illegala försäljningen har exploderat efter att Sydafrika införde alkoholförbud. Nu kan det ta år innan man kan få kontroll på läget igen.

Sydafrika är ett av de länder som införde alkoholförbud på grund av coronaviruset. I två omgångar har det varit stopp för all försäljning av öl vin och sprit.

Anledningen var bland annat att folk har sämre respekt för gällande regler under berusning, men man ville också minska våldet i hemmen under en period när många inte gick till sina jobb.

Men förbudet fick en effekt man inte hade tänkt sig. Den illegala försäljningen skenade nämligen och det kommer att ge problem under lång tid framöver. Den illegala försäljningen gör att billig och många gånger direkt farlig alkohol går att köpa, och dessutom blir det svårt för bryggerier och andra producenter som kämpar för att behålla sina marknadsandelar.

Den sydafrikanska staten förlorar stora skatteintäkter när alkoholen säljs på illegala sätt och såväl Heineken som AB InBev har avbrutit stora nysatsningar i landet på grund av förbudet.

– Vi är djupt oroade över de säkerhetsrisker som följer med den illegala handeln. Den alkoholen passerar inga kvalitetskontroller. Vi har sett under de två förbudsperioderna hur den illegala handeln skapat stora hälsorisker för konsumenterna och vi uppmanar alla konsumenter att köpa alkohol endast från de butiker som har tillstånd, säger Sibani Mngadi på Diageo i Sydafrika till sajten The Drinks Business.