Satsar på bryggeri när de pensioneras

Jörgen Fritiofsson och Anette Fritiofsson på Traryds Bryggeri. Foto: Privat

I småländska Traryd finns ännu ett av många unga bryggerier. Och precis som många andra fick det problem när coronan kom.

– Vi började med starköl men det dog kvickt med coronan, så vi fick ändra om och börja göra folköl i stället, säger Jörgen Fritiofsson på Traryds Bryggeri.

Man producerar fortfarande starköl till några krogar, men främst är det folköl som gäller.

– Efterfrågan är inte så stor på starköl, så vi kör folköl tills starkölsförsäljningen kommer igång igen. Men sen är målet att komma in på Systembolaget i närområdet.

– Vi vill vara ett lokalt bryggeri som ska förse närområdet med öl. Det finns inte så mycket här sen innan. Närproducerat lockar och vi har många tyskar som kommit hit när vi haft folkölsförsäljning på bryggeriet.

Fritiofsson är hembryggare sedan 2013, men kände att han ville gå vidare, så han startade bryggeriet tillsammans med frun Anette i Traryd söder om Ljungby i februari 2019 och bryggde första batchen i slutet av 2019. Just nu har han ett annat jobb, men till våren går han till pension.

– Jag slutar i mars och då ska jag växla över till bryggeriet helt. Anette gick i pension innan mig och hon har varit med och bygga upp bryggeriet när jag har jobbat.

– Jag brinner för att brygga öl, att experimentera och få fram smaker.

Till sin hjälp har han ett bryggverk på 200 liter samt en experimentbryggverk på 52 liter som han använder när han ska ta fram ny öl. Just nu finns två jästankar på 250 respektive 160 liter samt några mindre på 50, men tanken är att investera i ytterligare en jästtank framöver.

– Vi räknade med att brygga mellan 200-400 liter i månaden och det är ungefär där vi kommer att hamna. Fast all fritid går åt till att brygga och jag ser fram emot pensionen när jag får tid till att ägna mig helt och hållet åt det.