Bryggare samlas till stöd för Musikhjälpen

Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz var programledare för Musikhjälpen i fjol. Till årets upplaga vill Ida Ivarsson (infällda bilden) samla Sveriges ölintresserade i en insamling. Foto: Montage.

Nu vill Ida Ivarsson samla Öl-Sverige till att göra skillnad. I dag startade hon en insamling till Musikhjälpen där alla ölintresserade är välkomna att delta.

Musikhjälpen är underhållningen som också samlar in stora pengar till olika projekt. I år ska programmet sändas från Västerås och pengarna ska gå till de som drabbats av sexuellt våld i samband med krig och konflikter runt om i världen.

– Jag fick idén i morse och när jag fick godkänt av Musikhjälpen för insamlingen gick jag ut till alla bryggerier via en grupp i sociala media, säger Ivarsson som jobbar på Brygghus 19.

Utöver bryggerierna och deras anställda hoppas Ivarsson också på ett engagemang från övriga ölintresserade i landet. Hon har satt insamlingens mål till 250 000 kronor.

– Det ska vi nå nu när vi är så många i Sverige. Det är en viktig fråga och pengarna ska gå till de drabbade men även till förebyggande verksamhet, säger Ivarsson.

Hon har så här långt bara fått positiv respons på sitt initiativ och hoppas att insamlingen ska ta ordentlig fart.

Musikhjälpen sänds dygnet runt i såväl radio som tv och på nätet med start 9 december. En vecka senare avslutas det hela och då hoppas Ivarsson att det ska ha kommit in rejält med pengar på kontot.

– Jag hoppas att kampanjen ska få draghjälp lokalt av de olika bryggerierna. Nu kan vi visa att vi kan göra skillnad tillsammans, säger Ivarsson.

Här hittar du insamlingen.

Så här skriver Musikhjälpen på sin hemsida om årets kampanj:

”Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman – medan många förövare går ostraffade. I år samlar Musikhjälpen in till temat Sex är inte ett vapen. Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet. Pengarna kan även gå till att skapa säkra platser i osäkra miljöer, till exempel belysning och lås på toaletter i flyktingläger. En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.”