Hybrid när Vega gör första samarbetsölet

Bildspel

Bild 2 av 6

Hela gänget samlat för den obligatoriska gruppbilden.

 

Vissa brygger samarbetsöl ofta, andra mer sällan. För Vega Bryggeri var det faktiskt första gången när spanska Edge Brewing kom på besök.

Det var efter Hakets Ölfestival i helgen som Edge Brewing blev kvar några dgaar extra för att brygga med Vega ute på Ringön i Göteborg.

– Det är vår första collab och det känns jättekul. Vi har inte haft tid tidigare, men Edge är grymma, säger Claes Ljunggren.

När det ändå var dags för första ölet tillsammans med ett annat bryggeri, bestämde man sig dessutom för att ta ut svängarna lite när det gällde själva ölet också. Det blev en india pale ale med druvmust.

– Vi är båda lite old school som bryggerier så det känns jättekul att göra något som är nytt för oss båda, sade Karl von Spreti.

Riley Finnigan är ny huvudbryggare på Edge och har tidigare bland annat jobbat på amerikanska Avery. Han tvekade aldrig när han fick chansen att jobba på Barcelonabryggeriet.

– Jag hade varit på Avery i sex år och behövde en ny utmaning. Dessutom har det länge varit en dröm att brygga öl utanför USA, säger han.

Han känner ingen större behov av att förändra speciellt mycket på Edge efter att ha börjat där i november i fjol.

– De har ett starkt varumärke och gör bra öl. Det är vissa saker i processen som jag ändrat på och sedan ska vi göra lite nya öl också, säger Finnigan.

Bryggningen hos Vega blev ett bra sätt att ungås och lära känna varandra ännu bättre. Men Riley Finnigan var också gärna med under processen och var nyfiken på såväl utrustning som hur bryggningen gick framåt.

– Jag har bryggt med druvmust tidigare, men aldrig i en india pale ale. Det blir en hybrid men jag tror det kan bli riktigt bra, sade Finnigan.