Retard Beer sätter fokus på orättvisor

CP-ölet får en uppföljare. Retard Beer är ett öl som sätter fokus på vem det är som är konstig i samhället egentigen.

CP-ölet är ett samarbete mellan West Coast Beersmiths och GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living. Det ölet har fått stor uppmärksamhet och satte fokus på frågor för människor med funktionsnedsättning.

Nu kommer nästa öl. Retard Beer är en New England-IPA med citra och mosaic, men också ett initiativ som med glimten i ögat ska sätta fokus på livssituationen för människor med funktionsnedsättning.

– Med Retard Beer visar vi att vi trots fördomar om motsatsen är kul, skarpa, kreativa eller bara helt vanliga, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Ölet har en koppling till GIL:s Instagramkonto ”Said by Retards” där man ställer sig frågan vilka i samhället det är som är konstiga egentligen?

Ämnet är hyperaktuellt då en färsk rapport visar att utöver otillgänglighet så är det hårda sociala klimatet en starkt bidragande faktor till utanförskap och psykisk ohälsa hos personer med funktionsnedsättningar.

– Samhället är efterblivet! Sitter du i rullstol, har en arm som lever sitt eget liv, eller rör dig som om du redan tagit ett par järn, får du räkna med fördomsfulla blickar och kommentarer när du beställer en öl, konstaterar Anders Westgerd i ett pressmeddelande.

West Coasts vd Dave Barratt är nöjd med ölet och är stolt över att få vara en del av projektet.

– En del av vad vi vill göra som företag är att ge tillbaka till samhället och det här är ett projekt som gör det, säger han.

Barratt uppskattar samarbetet med GIL och hoppas at det ska fortsätta.

– Det är viktiga frågor och vi har bland annat hjälpt till med deras monter på Öl- och Whiskymässan, säger han.

Ölet har sin premiär just på Öl- och Whiskymässan i Göteborg 6-7 april och kommer därefter ut på olika restauranger och barer. I juli släpps sedan ölet även på Systembolaget.