Humligt i fokus på Niklassons Hopnick

På torsdag i nästa vecka är det den internationella IPA-dagen. Då firar också Martin Niklassons evenemang Gbg Hopnick i Slottsskogen fem år.

Den första torsdagen i augusti är den speciella dagen för india pale ale. Ölstilen är kanske den allra mest populära i craft beer-kretsar och dagen firas på många platser runt om i världen.

I Göteborg är det Martin Niklasson som står bakom evenemanget. Gbg Hopnick kallas det och det hela handlar förstås om att dricka ipa.

– Jag har haft samma upplägg hela tiden, det ska inte vara så komplicerat. Ölälskare ska bara kunna träffas och dricka god bärs, säger han.

Den internationella IPA-dagen startades i USA av Ashley Routson, eller Beer Wench som hon kallas i ölkretsar.

Det här blir femte året som Niklasson arrangerar sin Hopnick i Slottskogen och klockan två på eftermiddagen är det start. Genom åren har eventet också utvecklats till att ha med fler hembryggda öl.

Martin Niklasson brygger själv en ipa som ska finnas med under dagen.

– I fjol var vi sex stycken hembryggare som hade med oss varsitt fat och sammanlagt fanns det åtta olika hembrygder att prova. Sedan får folk ta med sig precis vad dom vill, säger Niklasson.

Han räknar med ett hundratal deltagare och kanske fler om vädret blir bra. Bättre än i fjol hoppas han i alla fall.

– Då öppnade sig himlen tio i två och ganska många valde nog att stanna hemma då även om vädret blev bättre efter ett tag.

Han gläds åt att det inte bara är hans vänner eller ölnördar som dyker upp under dagen. Alla som gillar ipa är välkomna oavsett kunskap eller intresse.

– Vi vill dricka god öl men det ska inte bli någon fylla. På eftermiddagen brukar det vara en hel del familjer som är på plats. Sedan kommer det alltid folk lite senare efter jobbet. Om bara vädret är bra håller vi säkert på fram till midnatt, säger Niklasson.