Humligt fokus när Jocke brygger öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Fyra tankar ska snart bli sex hos Joakim Bergman och Unibärsum.

 

Samarbeten, humle och folköl är viktiga bitar för Unibärsum. Joakim Bergman hoppas på att bryggeriet ska växa en hel del framöver.

Det börjar ofta med hembryggning och så var det också för Joakim Bergman. Han började att brygga med ett gäng kompisar och var den som fastnade mest för det hela.

– Jag kände ganska direkt att jag ville satsa och göra mer, säger han.

I fjol var det premiär för Unibärsum, som ägs av sex av de personer som var med under hembryggningstiden. Av de sex är det Bergman som jobbar med bryggeriet.

– Jag jobbade som kock tidigare men det här är bättre. Det är skönt att vara sin egen och inte ha någon som styr, säger han.

Bryggeriet i Skarpnäck söder om Stockholm består i dag av ett bryggverk på 200 liter och fyra tankar i samma storlek. Två nya tankar är nästa steg i utvecklingen.

– Då ska vi kunna brygga runt 2200 liter per månad, säger Bergman.

Deras öl finns lokalt på Systembolaget men det är inte den primära försäljningskanalen.

– Det är fem procent av vår försäljning. Det mest av ölen går till krogar och dagligvaruhandeln i Stockholm.

Att brygga tillsammans med andra aktörer har varit viktigt för Unibärsum. Man har bland annat bryggt folköl tillsammans med både Bottle Shop och Folk & Friends.

– Det är ett roligt sätt att jobba och det har blivit en del sådana samarbeten. Det är jättekul att få jobba med människor som man tycker om, säger Bergman.

Folkölsbiten har blivit en växande och ganska viktig del av produktionen. När det gäller inriktning på öl får det gärna vara humle i fokus.

– Det blir mycket ipa, apa, pale ale och amerikanska ambers. Det är sådana öl jag gillar bäst och också de stilar jag behärskar bäst när det gäller bryggning.

Som ensam anställd är det Joakim Bergman som sköter allt som har med bryggeriet att göra. Det brtyder betydligt mer än att bara brygga öl.

– Det känns bra att ha koll på allting själv även om det blir mycket jobb. Nu sköter jag bryggning, sälj och leveranser på egen hand.

Med nya tankar på plats växer kapaciteten en del, men tanken på sikt är att växa mer än så.

– På sikt hoppas jag att all vår utrustning ska bli större och att vi ska växa. Men det är svårt att säga var det ska landa, avslutar Bergman.