Hotellkungen ska brygga öl i Göteborg

Hotellkung. Miljardär. Och snart också ölbryggare. På fredag kommer Petter Stordalen till Vega Bryggeri i Göteborg.

Petter Stordalen är norrmannen som började sin karriär som jordgubbsförsäljare som tolvåring och som i dag är en av Norges mest framgångsrika personer. Han äger hotellkedjan Nordic Choice Hotels med 190 olika hotell och sägs ha en förmögenhet på en bit över tio miljarder kronor.
Men utöver de affärsmässiga framgångarna har Petter Stordalen också gjort sig känd som en human arbetsgivare och han har dessutom ett starkt engagemang i miljöfrågor.
I Göteborg är han mest känd som mannen bakom Clarion Hotel Post vid Centralstationen, och nyligen köpte han 350 lägenheter i staden.
På fredag ska han dessutom ge sig in i ölbranschen, då han ska brygga öl hos Vega Bryggeri.
– Han kommer att vara här i flera timmar. Han vill vara med och brygga sitt eget öl, säger Karl von Spreti på bryggeriet.
Ölet, som fått namnet StordALEn, är framtaget i ett samarbete mellan Vega och OGBG.

– Vi gjorde först ett öl som heter Vega EGO Ale Deluxe tillsammans och det gick bra. När de ville ha ett öl till pratade vi om olika namn innan vi kam fram till StordALEn. Den är en ris-IPA som är riktigt torr och härligt sommar-krisp, säger von Spreti.

Petter Stordalen kommer att delta i bryggandet av det ölet, och även etikettera den batch av ölet som redan är bryggd. Därefter bär det av till OGBG där det är premiär för ölet.
– Ölet är riktigt bra och vi hoppas att det ska komma på fler av hans hotell. Petter blev lyrisk och gick i gång på alla cylindrar när han fick höra talas om det här samarbetet och det är därför han vill komma hit, säger von Spreti.
Planen är att Stordalen när han etiketterat ölen, ska ta med sig den själv till premiären på OGBG.