Ny bok lär dig att brygga ditt eget öl

I nya boken Brygga Öl gör Gustav Lindh debut som författare. En bok för såväl nya hembryggare som befintliga.

Gustav Lindh han är inte okänd i hembryggarkretsar, hans blogg Lindh Craft Beer har funnits länge. Nu kommer han med en ny bok med aspirationer en bra bit bortom första koket. Den börjar visserligen med en genomgång av hur man gör sin första öl, men den slutar inte när första brygden gör det.
– Jag har försökt att inte göra det för svårt i början av boken. Man behöver inte börja med vattenbehandling. Men sen går merparten av boken in på djupet. Jag går igenom vattenbehandling, stegmäskning, förkultur av jäst och så vidare, säger Gustav Lindh.
– Det har saknats en sån här bok både på svenska och eng. How to Brew är en bra hembryggarbok. Men tar upp väldigt mycket och 600 sidor är tungt att gå igenom.

Boken Brygga Öl är på 128 sidor, men det är 128 faktaspäckade sidor. 30 går åt till att beskriva hur man gör öl. Därefter följer olika förbättringar och tekniker som mer avancerade hembryggare kan använda, allt från maltkrossning och hur man förbättrar koket till jäsning och utrustning. Som första bok för en nybliven hembryggare får man väldigt mycket info att växa med.
Samtidigt är den visuellt tilltalande. Lindh är fotograf till yrket vilket också visar sig i boken.

– Förlaget är inriktat på ett visst format. Det var inte tal om en ren faktabok på 400-500 sidor utan mer om en bok på 128 sidor som ger inspiration och tilltala en stor grupp människor.

– Jag har väldigt mycket mer text än som finns i boken och har fått kämpa med förlaget för att få in fler bilder utan att ta bort något mer innehåll.
Enligt Lindh finns 25 mer eller mindre färdiga kapitel till och han håller inte för omöjligt att det blir en uppföljare så småningom.

Någon bokversion av bloggen handlar det inte om. Från bloggen har Gustav Lindh mest hämtat ämnen. Faktum är att det inte ens finns en adress till bloggen i boken. Men det var ett misstag, det skulle ha varit med.
– Jag har tagit med en del och förbättrat från bloggen. Men merparten finns inte på det här viset där. Mycket har jag inte nämnt alls på bloggen. Bloggen är inte en handbok utan där delar jag med mig av det som intresserar mig för stunden, säger han.
– Boken ska vara heltäckande paketerad i ett behändigt format – utan dravel. Och följer den logiska följden i bryggningen.

Att skriva Brygga Öl har tagit två år och en väldig massa arbete.
– Den totala arbetsinsatsen blev mycket större än jag kunde tänka mig från början, även om min fru knappt märkte det förrän på slutet. Jag jobbade tidiga morgnar, på flygresor och så vidare.
Boken har varit ute i ungefär en vecka nu, de första kunderna fick den i handen förra måndagen.
– Det känns overkligt, det var lite läskigt innan jag hade den i handen. Och så står det helt plötsligt en låda med böcker ute på trappan.
Att boken sålt bra bekräftas att den var uppe på topp 3-listan i mat- och dryckeskategorin hos Adlibris.
– Förlaget rapporterar att den säljer bra, men jag har inte sett en enda siffra än. Det har varit så intensivt under våren med resor så jag har inte ens träffat förlaget sen förra hösten.