Hotas Systembolaget av gårdsförsäljning?

Via sociala media har över 15 000 svenskar skrivit på en lista för att rädda Systembolaget efter beslutet om gårdsförsäljning. Men är Systembolaget ens hotat?

Beernews har i en rad artiklar berättat om de politiska turerna när det gäller gårdsförsäljning av öl och vin. Till slut kom ett riksdagsbeslut, där regeringen fått i uppdrag att titta på en svensk lösning där gårdsförsäljningen kombineras med att Systembolaget finns kvar.

Från flera olika håll har motståndare till gårdsförsäljningen argumenterat utifrån att Systembolaget är hotat. Tidigare utredningar har visat på att det inte går att kombinera gårdsförsäljning med Systembolaget, men frågan ska alltså utredas igen. Vid nyår införde Finland gårdsförsäljning av öl hos mindre bryggerier, utan att ta bort sitt monopol.

I riksdagens beslut står följande:

”Enligt utskottet bör regeringen, under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas, verka för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning i begränsad utsträckning.”

Denna information väljs dock bort när organisationen Skiftet startat en kampanj för att rädda Systembolaget. I sin information till kampanjen skriver man bland annat:

”Riksdagen beslutade nyligen att regeringen ska utreda om gårdsförsäljning ska vara tillåtet i Sverige. Detta skulle innebära att Sverige på grund av EU bli tvungen att öppna upp marknaden för andra aktörer, såsom stora spritbolag.”

Skiftets kampanjchef Anna Westberg står bakom upproret, och till tidningen Accent beskriver hon Skiftet som en partipolitiskt obunden förening som skapar kampanjer kring frågor som de tror engagerar människor.

Så här långt har uppropet samlat över 15 000 underskrifter och målet är 20 000.

Här kan du se Skiftets kampanjsida.

Här kan du läsa hela riksdagens beslut om gårdsförsäljning.