Hörfelet blev till både öl och stipendium

Att höra fel är inte så dumt ibland. Här är historien om ölet Janne Shuffle, som engagerat flera av Sveriges mest kända artister och som numera ligger som grund till ett musikstipendium.

Det är Umeåbryggeriet Bryggverket som står bakom ölet Janne Shuffle och det är en lång kedja av ganska roliga situationer som kommit med det ölet.

Allt började när det då ganska nystartade bryggeriet var ute på sin första säljrunda i Umeå. Efter en lyckad dag där det sålt en hel del öl var det dags att fira på en lokal krog.

Där halkade samtalsämnet in på musik, bland annat för att Patrik Hellström är mycket musikintresserad. Det pratades om Pink Floyd-gitarristen David Gilmore och att hans gitarrspel lät lite som Janne Schaffers.

Det var då Albin Stenberg kom in i samtalet och undrade om de sade Janne Shuffle. När skratten lagt sig konstaterade man att det var ett perfekt namn för deras kommande lager.

Innan ölet släpptes bestämde man sig för att kolla om det var okej att använda det namnet. Man skickade i väg en fråga på Janne Schaffers officiella mailadress och redan efter ett par timmar kom det svar där Schaffer bad killarna att ringa upp. Mailet var signerat med Janne Shuffle.

– Vi fick panik allihop men till slut blev det Albin som fick ringa, berättar Patrik Hellström.

Under samtalet stod det klart att Janne Schaffer gärna ställde upp på projektet, men han hade ett krav. Det var att kompisen Lasse skulle rita etiketten. Den kompisen var skådespelaren, filmmakaren och konstnären Lasse Åberg.

– Janne Schaffer vill att vi skulle ringa till Lasse och undrade om vi hade hans nummer.

Öletiketten till Janne Shuffle är ritad av Lasse Åberg.

Det hade dom inte men kontakten togs och resultatet blev en öletikett där Lasse Åberg ritat en teckning av Janne Schaffer.

En kort tid senare var Janne Schaffer och Lasse Åberg på en boksignering i Sundsvall och då blev gänget från Bryggverket inbjudna. De bjöds på middag och man pratade mer om projektet.

– Vi var nystartade och förklarade att vi inte hade några pengar att betala för detta, så vi föreslog att det skulle gå en krona per flaska till någon välgörenhet.

Det visade sig passa perfekt, då Jannes Schaffer precis dragit i gång ett musikstipendium. Hans gode vän Björn J-son Lindh hade gått bort i cancer och stipendiet var en hyllning till en av Sveriges främsta instrumentalister någonsin.

Nu delas stipendiet ut en gång om året, och ölet Janne Shuffle är en del av finansieringen. Ölet bryggs fortfarande och är en bra påminnelse om hur en liten detalj som en felhörning kan mynna ut i något riktigt bra.