Hopsan, det blev visst ett eget bryggeri

Tre bröder som gillar öl och satsar på ett bryggeri. Men, vi är inte i Landskrona nu utan det handlar om Hopsan i Stockholm.

Tim, Jimmy och Philip Mellgren fick en idé om att börja brygga öl hemma för några år sedan. Det blev ett intresse som sedan tog allt mer fart. En resa som påminner om André, Christian och Fredrik Ek på Brekeriet i Landskrona.

– Det blev en enormt stor hobby. Vi hade inga direkta mål från början, men sedan tog det fart allt mer, säger Tim Mellgren.

Man beslutade sig för att ta steget till att brygga öl kommersiellt och längs vägen kom även Göran Lindqvist och Linus Frimodig in i projektet. 2016 började jobbet men då handlade det i första hand inte om att brygga öl.

– Vi tog över ett gammalt bageri i Gröndal och jobbade med renovering ganska länge innan vi kunde börja brygga öl där. Vi sålde de första ölen under våren 2017, berättar Tim Mellgren.

Till att börja med bryggde de på två 50-liters bryggverk, men nu är det 500 liter som gäller. I dagsläget ligger produktionen på mellan 2000 och 3000 liter per månad.

– Det finns att göra och någon av oss är nog här i lokalen nästan hela tiden.

Bryggningen görs till största delen på helgerna och då är det ofta öl med humligt fokus.

– Vi skulle vilja brygga suröl också men har ingen praktisk lösning för det i dagsläget. Vi har varit på en del festivaler och märker att folk vill ha suröl i dag, säger Tim Mellgren.

Ölen finns så här långt till största delen i närområdet kring Hägersten och Liljeholmen. Dessutom har man en folköl som säljer bra hos de lokala matvarubutikerna.

Hopsan har fått en bra start på sin verksamhet och faktiskt finns det planer på ännu en expansion. Problemet då är att nuvarande lokal inte räcker till.

– Om vi ska växa måste det bli en flytt och vi håller ögonen öppna efter lokal. Vi behöver också en lösning för flaska eller burk, på sikt vill vi också komma in på Systembolaget, säger Tim Mellgren.