Hembryggarparet satsar på suröl

De är båda passionerade hembryggare i grunden. Men nu satsar de på nästa steg när Nina Schultes och Kalle Andersson startar Snausarve Bryggeri på Gotland.

Det var faktiskt ölet som förde dom samman från början, med hjälp av Charles Cassino. Nina Schultes och Kalle Andersson träffades då för första gången. Öl var alltså en gemensam nämnare redan från start med Nina som utbildad bryggeritekniker och Kalle som en prisad hembryggare med framgångar bland annat på SM.

– Vi började att leta efter hus i Stockholm, men hittade inget som passade oss. I stället fick vi syn på en gård vid Silte på södra Gotland och så blev det, säger Nina.

Efter hand har tankarna på att göra något tillsammans växt fram och ur det har Snausarve Bryggeri växt fram. Nu är det dags för de första ölen att spridas ut på marknaden.

– Vi har en Braumeister på 200 liter och det räcker bra så här i början, säger Nina.

Ett problem så här i uppstarten av bryggeriet har varit tillgången på vatten. Det torra vädret har gjort den egna brunnen torr och det underlättar förstås inte när man vill driva ett bryggeri.

– Vi har kommunalt vatten till bostaden men inte till bryggeriet i dag.

Vattenfrågan ska lösas innan bryggeriet tar nästa steg. Det finns nämligen planer på att sälja sin egen öl på gården.

– Vi vill ha en servering här och sälja ölen så lokalt som möjligt, men det får bli längre fram. I början kommer våra öl att finnas på Gotland och i Stockholm.

Eftersom Kalle veckopendlar till Stockholm kommer det att bli Nina som lägger den mesta tiden i bryggeriet. En del i satsningen som blir viktig är suröl. Där kommer Snausarve att satsa en hel del, och då på stilar som oud bruin och lambic.

– Vi vill göra mycket fatlagrad syrlig öl, tanken är att det ska finnas hos oss hela tiden, säger Nina.