Hembryggaröl på väg mot Systembolaget

Bildspel

Bild 1 av 4

Aleks Spasojevic får ut sin imperial stout på Systembolaget och har dessutom fått jobb på Centralbryggeriet.

Hembryggartävlingen ledde till mer än bara segern. Nu släpps de vinnande ölen snart på Systembolaget av Centralbryggeriet.

Att vinnare i hembryggartävlingar får chansen att vara med och brygga ölet på ett kommersiellt bryggeri blir allt vanligare. Men Centralbryggeriet gick all in vid tävlingen Novembermörker i Linköping i fjol och lovade att brygga tre olika vinnares öl. Nu är två av dom redo för Systembolaget i november.

– Linköpings hembryggare är väldigt duktiga och har tagit flera medaljer vid SM. Vi tyckte att det här var ett kul sätt att sponsra tävlingen på, säger Viktor Hansen, grundare av Centralbryggeriet.

Två av ölen är bryggda och kommer på Systembolaget i november. Det handlar då om två imperial stouts, som har med sig namnet Folkets Val. Namnet passar extra bra då Folkes ofta används i bryggeriet ölnamn. Skillnaden blir med andra ord inte så stor.

– Det var faktiskt en del diskussioner med Systembolaget som inte gillade namnet Folkets Val, det kunde tolkas som hela svenska folkets val. Men till slut löste det sig, säger Hansen.

De två vinnarölen är bryggda av Aleks Spasojevic och Jonas Delin, samt av Rickard Danielsson och Erik Stedt. Det tredje ölet ska bli en Berliner Weisse, men där har bryggningen ännu inget genomförts.

– Vi gjorde en ganska klassisk imperial stout med lite rökmalt. I dag ska stouts vara toktjockt och toksött, men det är inte vår stout, säger Spasojevic.

För honom har samarbetet med Centralbryggeriet blivit mer än bara ett bryggt öl. Han är nämligen numera anställd för att jobba med marknad och försäljning på Linköpingsbryggeriet.

– Jag har jobbat här i fyra veckor nu och det känns bra.

1000 liter har det bryggts av vinnarölen och 1200 flaskor per sort blir det på Systembolaget. Givetvis är det en fjäder i hatten för hembryggare att få se sina öl på Systembolagets hyllor.

Centralbryggeriet kommer att sponsra samma tävling även i år, men då blir det ett vinnaröl som ska bryggas. Det finns heller inga garantier för att nästa års vinnare även kan få anställning på bryggeriet.

– Men det är kul med hembryggare, de har ofta många idéer. Den lokala föreningen har varit här på besök flera gånger, säger Hansen.