Hembryggning

Hembryggarna tar över Wazas kranar

Hanna Chammas visar upp resultatet av hembryggarnas insatser i bryggeriet. Foto: Peter Lindh

Ett gäng hembryggare får chansen att visa upp sina öl tillsammans med öl från lokala bryggerier i Stockholm i oktober.

Det är Waza Bryggeri och Restaurang som för första gången bjudit in åtta hembryggare till sitt bryggeri och restaurangens kranar.

– Det var en så bra idé, varför inte kombinera hembryggare och kommersiella bryggare, bryggerierna har inga problem att komma ut på krogen, men hembryggare har det inte lika lätt, säger Charles Cassino, bryggare på Waza.

– Hembryggarna är både nya och gamla bekanta. Folk som är här och dricker öl ibland och brygger ibland. Vi valde ut åtta som är duktiga och började brygga förra veckan

Hanna Chammas i kylrummet på Waza Bryggeri och Restaurang där de färdiga ölen från hembryggarna finns. Foto: Peter Lindh

Och nu står ett antal 50-liters keykegs och väntar på att serveras vid tillställningen den 15 oktober. Ölen är alltså bryggda på Waza, men helt ensamma har de förstås inte fått vara.

– Ingen får leka i Charles Cassinos bryggeri utan att han är med, säger Chammas, som driver Waza, och skrattar.

Ölen från hembryggarna är i skilda stilar, imperial stout, altbier, gose, rökporter, india pale lager, saison, dubbel-neipa och kellerbier.

Många av ölen från hembryggarna är redan klara och står och väntar. Foto: Peter Lindh

Evenemanget är ingen tävling, men enligt Chammas ska det finnas en app där gästerna ska kunna bedöma hembryggarnas öl.

Vilka bryggerier som kommer att finnas på plats är inte klart än.

– Vi har skickat ut inbjudan till Stockholmsbryggerierna, det blir väl tio plus, men exakt vilka det blir har jag ingen aning om än, säger Hanna Chammas.

Charles Cassino har ställde bryggeriet till hembryggarnas förfogande och resultatet serveras framöver på Waza.

Bryggerierna kommer att ockupera de stora kranarna och sen serveras de hembryggda ölen ute i bryggeriet.

Även Humlegården kommer att finnas på plats för att visa upp sina produkter.