Hembryggaren som fick göra öl till mässa

Att vinna hembryggningstävlingar kan ha sina fördelar. För Kristian Nilsskog innebar det att han fick brygga årets mässöl till Nolia Beer i Umeå.

Ölmässan inleddes under fredagen och då fanns Nilsskogs öl tillgängligt för alla besökare.

– Det har varit lite nervöst, men nu vet jag ju att den blev god. Jag är jättenöjd med den, säger han.

Det var i somras som hembryggartävlingen avgjordes och då vann Nilsskog med sin scottish strong ale. Förstapriset var att brygga mässölet till Nolia Beer tillsammans med Beer Studio.

– Jag visste att mitt hembryggda öl var bra, och det hade dessutom blivit bättre av att ligga på flaska ett tag och den var bättre än jag mindes den, säger Nilsskog.

Till mässan är det en helles lager som har bryggts. Tillsammans med Darren Packman på Beer Studio växte receptet fram.

– Det har varit en jättebra dialog med Darren och det har verkligen funnits plats för mig i skapandet av ölet, säger Nilsskog.

Kristian Nilsskog är nöjd med det öl han varit med och skapat till Nolia Beer.

Han beskriver ölet som ett rent och crispt lageröl med en modern twist från humlesorterna Nelson Suavin och Hellertauer Blanc, som också är en flört med vinvärlden.

Kristian Nilsskog har bryggt hemma sedan 2014 och har ett jobb som byggnadskonstruktör. Några klara planer för et eget bryggeri finns inte, men samtidigt säger han att vinsten och bryggandet med Darren Packman och de andra på Beer Studio har gett honom lite att fundera på.

– Den här processen har varit berikande och oerhört kul. Sedan får vi se vad det leder till, säger han.

Ölet finns förstås tillgängligt på mässan även i dag, lördag.