”Helt fel väg att höja skatten på alkohol”

Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier, vill stoppa den planerade skattehöjningen på alkohol. Foto: Ronny Karlsson.

Stoppa skattehöjningen på alkohol. Det kräver Sveriges Bryggeriers vd Anna-Karin Fondberg efter att Systembolaget redovisat rekordförsäljning under 2020.

Systembolaget sålde över 30 miljoner liter mer öl under 2020 än under 2019, och det beror till stor del på att gränshandeln minskat rejält i pandemitider. Det innebär 300 miljoner kronor extra i statskassan.

Fondberg vill att regeringen förslag på höjd alkoholskatt från 2023 nu stoppas för att fortsätta få svenskarna att handla på Systembolaget.

– Pandemin har gett oss inblick i hur det skulle kunna se ut om Systembolaget stod mer konkurrenskraftigt kontra gränshandeln. Men i en värld där gränserna är öppna handlar det om pris. De stora prisskillnaderna mellan Sverige och våra grannländer i söder driver på gränshandel och illegal införsel.  Den organiserade smugglingen har starkt fäste. Där finns varken nykterhets- eller ålderkontroll och pengarna går till att bygga upp andra kriminella verksamheter. Att regeringen i detta läge föreslår en skattehöjning på öl, vin och sprit år 2023 är att bortse från det uppenbara, skriver Fondberg i en debattartikel i Expressen.

Hon vill se en trygg och säker handel med alkohol, där monopolet får en chans att leva vidare.

– Pandemin kommer att släppa sitt grepp om svenskarna och det är troligt att resandet ökar redan under 2021. Regeringen och finansminister Magdalena Andersson bör utnyttja tillfället och stärka det svenska monopolet, samtidigt som man slår undan benen för den illegala hanteringen av alkohol. När avanserna sjunker förlorar införseln sin lockelse. Och för de svenska bryggerierna skulle ett stärkt systembolag betyda att branschen kan fortsätta växa under trygga kommersiella former, utan hot och konkurrens från ”entreprenörer” med butiken i en baklucka, skriver Fondberg