Hej, hallå Magnus Vasilis…

…som är nybliven svensk mästare i hembrygd öl vid SM i hembryggning i Linköping förra helgen. 

Först och främst ett riktigt stort grattis!

 

– Tack, det är jätteskönt. Det känns som en lättnad att äntligen få lyfta den där bucklan. Jag har kämpat i tio år så det är väldigt härligt. Jag känner mig både glad och stolt… och faktiskt lite tom.

 

Tant brun med körsbär hette ölet du vann med. Berätta om det?

 

– Det är ett ganska komplicerat öl som det är så svårt att få till och det gör mig lite extra glad. Det var fyra år sedan jag bryggde det och det består av en blandning av tre olika bryggningar flamländsk brunöl. Det är en syrlig öl där ölet stabiliseras efter jäsning för att inte kunna jäsa vidare när det senare eftersötas. Sedan har det vilat på ek några år och nu slutligen, strax innan tävlingen, fruktats med körsbär. Inget nybörjaröl att brygga direkt. Det ingår både processtänk men också att sensoriskt smaka av och göra en bra blandning så det är komplext. 

 

Brukar du brygga denna typen av öl?

 

– Nej, det var faktiskt senaste gången jag bryggde det här och det var som sagt fyra år sedan, så det var ett tag sedan. Då bryggde jag jättemycket oud bruin. De allra mesta har jag faktiskt hällt ut i samband med att jag flyttat, men nu hittade jag ett fat som gömt sig i ett hörn. Det är en ölstil som jag nog tycker är roligare att brygga än att dricka så det blir lätt lite väl mycket stående i ölkällaren.

 

När alla medaljer i de elva klasserna delats ut så koras den svenska mästaren utifrån alla dessa gulden. Hur var känslan när du väntade på det slutgiltiga beskedet?

 

– Det var rätt nervöst men jag kände faktiskt redan innan SM att om den här ölen får ett guld har jag en riktigt bra chans att ta hem hela skiten. Fråga mig inte riktigt varför, men domarna vet ju att det är en svår öl att få till som inte så många brygger och det spelade nog in. Fast det är ju en väldigt svår sak att välja ut vilket öl utav guldölen som ska koras till svensk mästare. Det var alla välkända bryggare som tagit gulden så jag är övertygad om att det var elva väldigt, väldigt bra öl.

 

Vinnarölet bryggs av Nils Oscar. Hur blir det med det tror du?

 

– Om vi brygger nu kan vi ha release om fem-sex år! Haha! Nej, jag är inte så säker på att Nils Oscar är sugna på det. Vi får brygga något annat istället. Men det gör inget. Jag brygger gärna något annat. Något brunt kan det kanske ändå bli.

 

Du jobbar själv på Poppels bryggeri. Vilken är din roll där?

 

– Jag jobbar som produktionschef. Har hand om planering och inköp. Jag har jobbat som bryggare tidigare men då tappar man lätt intresset att brygga hemma. Det känns av naturliga skäl inte lika inspirerande att gå hem och brygga öl i köket när man stått en hel dag på jobbet och gjort samma sak. Men nu jobbar jag inte så mycket i själva produktionen så då är ett perfekt sätt att få utlopp för hela sin kreativitet som hembryggare. Det är skoj med båda delarna och att bibehålla hembryggning samtidigt som man kan arbeta med öl. Så gott som alla mikrobryggerier har ju historia av hembryggning så det finns väldigt täta band.

 

Sedan är du också en del av podden Hembryggning Halleluja! Tillsammans tog ni hem inte mindre än nio medaljer. Det får man väl kalla succé?

 

– Det får man väl verkligen göra. Vi tog en varsin guldmedalj så det var otroligt roligt på slutet när vi alla hoppades få den mest åtråvärda titeln. Dessutom tog många av våra mest trogna lyssnare flera medaljer. Det känns som att vi utvecklar varandra. Både vi och lyssnarna lär sig nog mycket av podden.

 

Fotnot: I podden Hembryggning Halleluja! ingår förutom Magnus Vasilis även artikelförfattaren Simon Svensson samt Sebastian Rutelin. 

 

Läs också:

• Flamländsk röd gav Magnus mästerskapet