Hedrad Heidrich dömer på GABF

Bara tolv av 280 öldomare till Great American Beer Festival kommer från andra länder än USA. En av de domarna är Jessica Heidrich.

GABF i Denver, Colorado är en av världens största ölfestivaler och öltävlingen där är en av de allra viktigaste. Cirka 8000 öl ska bedömas av 280 olika öldomare.
Varje år bjuds ett fåtal internationella domare in och en som ska delta är Jessica Heidrich från S.t Eriks Bryggeri.
– Dem är femte gången som jag blivit inbjuden och tredje gången som jag åker. Det är en extremt stor ära att bli inbjuden, säger hon.
Heidrich räknar med att lägga fyra heldagar på dömandet så det blir en hel del öl.
– Jag spottar ut ölen och det brukar domarna i USA tycka vara konstigt. Men jag vill bedöma det sista ölet på samma sätt som det första.
I varje pass ingår tolv öl för de olika domargrupperna som består av sju personer. Tre öl går vidare varje gång, och till slut återstår nio stycken öl i en finalrunda.

– All provning sker blint och i grundomgången skriver alla domare sitt eget protokoll. De protokollen delas sedan ut till bryggerierna så att de kan få tips på hur de ska kunna förbättra sig.

Även domarna granskas och utvärderas under tävlingen. Kvaliteten på respektive protokoll tittas över och det är också viktigt att bidra till sin domargrupp för at få chansen att bjudas in igen.
Heidrich säger att kvaliteten på ölen generellt är mycket hög och att det gör dömandet till en riktig utmaning. Mycket handlar det också om vilken klass som ska dömas. Alla domare får önska vilka klasser de vill döma men det är förstås inte alltid de får exakt som de vill.
– Än så länge vet jag inte vad jag ska döma, det får jag veta när jag kommer dit. En av gångerna fick jag döma light american lager. Det är det svåraste jag någonsin gjort men det var också en mycket nyttig övning.