Hårt tryck när Subbe firade Ölets Dag

Martin Sunesson på Subbe Bryggeri tillsammans med, Björn Andersson, en av de frivilliga som hjälper till med folkölsförsäljningen. På Ölets dag gick affärerna strålande och Björn räknade kallt med försäljningsrekord. Foto: Peter Lindh

Det var smockfullt på parkeringen och full fart på folkölsförsäljningen när Subbe Bryggeri hade öppet hus på Ölets Dag.

Natten till onsdagen jobbade Martin Sunesson för fullt för att komma ifatt med produktionen efter en sjukdag. Men är det Ölets dag så är det och på onsdagen var han på plats på bryggeriet för att ta emot ölälskare och andra nyfikna.

Och det var en rejäl anstormning av folk till Johnssons Gård, där inte bara Subbe Bryggeri finns. Där finns även restaurangen Spiseriet, ett stenugnsbageri och annat som lockade. Och Martin Sunesson var nöjd.

– Vi har tänkt göra det här varje år, men vi har alltid suttit i skiten med produktionen. Vi fick nästan ställa in i år med, men jag var här till klockan ett i natt för att göra klart. Och sen har jag gått hjälp av kompisar, säger Martin Sunesson när Beernews träffar honom.

Redan efter ett par timmar fick Martin Sunesson gå till kylförrådet för att hämta mer folköl. Strax efter kom folk från grannen, restaurangen Spiseriet, för att hämta nya fat. Det var många som ville dricka öl i värmen.

Bild 1 av 4

Redan efter ett par timmar fick Martin Sunesson gå till kylförrådet för att hämta mer folköl. Strax efter kom folk från grannen, restaurangen Spiseriet, för att hämta nya fat. Det var många som ville dricka öl i värmen.

I ena änden av gården säljs folköl direkt från bryggeriet och i andra änden säljs Subbes starkare drycker på restaurangen Spiseriet. Martin är väldigt nöjd med försäljningen bara timmar efter att man öppnade på onsdagen.

– Folkölen var varit skitbra för oss. Idag körde vi fram dubbelt så mycket mot i lördags och ändå måste vi fylla på redan, säger han.

– En sån här dag när temperaturen inte går över 25 grader, eller som i lördags, jävlar vad folk det kommer.

Även restaurangen verkar sälja en hel del och under tiden som vi pratar kommer de för att hämta fler fat från bryggeriet.

– Den fungerar som ett taproom för oss även om vi inte har någon del i den. Det är skönt att slippa göra den biten själva och så gör de det bra, vi hade inte klarat det själva, säger Martin Sunesson innan han går tillbaka till folkölsbutiken igen.