Här utbildas nästa generation bryggare

En utbildning för bryggare blev plötsligt tre i höstas. Vi hälsade på hos studenterna i Kristianstad.

Under ganska många år var det den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika som var det enda svenska alternativet för att utbilda sig till bryggare.

Men i höstas startade två nya utbildningar, en i Nynäshamn och en i Kristianstad. I Kristianstad var det följden av att bryggerierna såg möjligheter att växa framöver.

– Det började med att man kollade runt och frågade vilka behov som skulle finnas på de skånska bryggerierna framöver. Det visade sig att i princip alla svarade att de skulle behöva anställa inom några år. Det blev sedan underlag för ansökan, säger Jakob Thomsgård, en av de ansvariga för utbildningen.

I augusti startades den första utbildningen med 25 studenter. 46 studieveckor ska klaras av på två terminer och i sommar går alltså den första kullen med bryggare ut från Yrkeshögskolan i Kristianstad.

– Vi har sju olika kurser och försöker ha fokus på allt som en bryggare kan tänkas att komma i kontakt med i sitt arbete. De ska även hinna med ett examensarbete, säger Thomsgård.

I utbildningen ingår tolv veckors praktik och målet är att ge en bred grund för studenterna att stå på efter utbildningen.

– Syftet är att man ska kunna starta eget, eller kanske skaffa sig kunskaper om man redan påbörjat en satsning. Det borde även finnas jobb för de som går ut på olika bryggerier i Sverige, säger Thomsgård.

Tre dagar i veckan är det studier på plats i Kristianstad som gäller, och det skiljer sig mot Ludvika, där man har intensivveckor på plats och övriga studier görs hemifrån.

Redan nu är det klart att det blir ett år till för utbildningen. Under våren tar man emot ansökningar till den utbildning som ska börja efter sommaren.

– Vi försöker att vara ute på lite mässor och att visa upp oss bland ölintresserade personer.

Thomsgård är nöjd med hur utbildningen har fungerat och utvecklats under premiäråret.

– Vi som jobbar med utbildningen har lärt oss mycket under resans gång. Vi försöker att utveckla konceptet efter den feedback vi får från våra studenter.