Här är Sveriges bästa öl hittills under 2017

Olle Andersson och Henok Fentie har varit inblandade i flera av årets hittills bästa svenska öl. Foto: Ronny Karlsson.

I dag är det den svenska nationaldagen. Då tänkte vi på Beernews att lyfta fram våra personliga favoriter bland årets svenska öl.

Svensk öl har ju utvecklats enormt under de senaste åren och ett antal bryggerier kan faktiskt mäta sig med världens bästa.

Vi bestämde oss för att lista de godaste svenska ölen vi har druckit i år. En uppgift som är oerhört svårt och det hade varit lätt att låta listan innehålla både 10 och 20 öl. Men här kommer i alla fall våra topp fem-listor.

Jacob Hansson har svårt att undvika Stigbergets på sin lista.

Jacob Hansson, ölprovare:

Stigbergets Muddle

En topp-5 lista på svenska öl utan Stigberget är nästintill omöjligt. Efter succén med GBG Beer Week 2016 har de släppt ett flertal grymma humliga öl, däribland Muddle som är en tropisk fruktbomb och förtjänar en plats på denna listan.

Stockholm Nedward

Att Göteborg är Sveriges ölhuvudstad råder det ingen tvekan om men Stockholm kan de också. Nedward från Stockholm Brewing är en Flanders Red som både lagrats på champagnefat och tillsammans med hallon. Aromen består av massvis med mogna krossade hallon tillsammans med en mandel, ek och en mild vinös karaktär.

Syran är mycket väl avvägd och den var mycket mildare än vad jag hade förväntat mig, utan att det blir för lite. Härligt fruktig och välbalanserad.

Omnipollo / Siren / David Strachan Lorelei – Barrel Aged Extra Maple

Kan ibland tycka att basölen till Omnipollos efterrättstouts kan vara lite obalanserade med en intensiv sötma och en bränd bitterhet. I denna saknas den brända bitterheten och kvar finns en öl fullproppad med lönnsirap, rostad kokos och bourbon som tillsammans med toner av choklad, torkad frukt, vanilj, nötter är en grym efterrätt.

Nynäshamns Bötet Barley Wine Jamaican Rum Cask

Romfaten har behandlat Bötet väl och rundat av den lilla strävhet som jag kan uppleva i originalölet. Fatkaraktären är intensiv utan att ta över och det är en intensiv men välbalanserad blandning av rom, karamell, torkad frukt och rostad kokos.

Oppigårds New Sweden IPA

Oppigårds är alltid stabila så när de ger sig på att göra en IPA i New England-stil vet man att det blir bra. Juicig med massvis av tropisk frukt, något tydligare beska än många andra i samma stil men det är inget negativt. Tillgängligheten och priset gör den till sommarens standardöl.

Andre Milsem säger att han inte kan tröttna på humlebomben från Stigberget.

André Milsem, säljare:

Stigbergets Children’s Village

Färsk är denna magisk! 11,1%!? En ren fruktjuice som döljer alkoholen och gör den farligt lättdrucken. Tyvärr så åldras den inte snyggt och smakar sprit när humlen försvinner.

Jämtlands IPA

Hade den inte vunnit guld på Öl -och Whisky Mässan i Göteborg hade jag kanske aldrig testat den. Visserligen älskar jag NEIPA, men detta är en engelsk IPA som är så vacker att man nästan blir tårögd.

Sahtipaja Blanc

Att Sahtipaja kan göra fruktiga mjöd i världsklass vet jag, men detta var något annorlunda, något helt nytt. Lättdrucken och påminner lite om ett vitt vin, men med sina 15% ska man kanske inte använda den som årets gräsklipparöl.

Stigbergets/Omnipollo UNO

2016 var året då jag slutade köpa amerikansk IPA på Systembolaget. Med GBG Beer Week IPA startade Stigbergets, med Olle bakom spakarna, en liten (?) humlerevolution. Detta har resulterat i öl som Stigbergets Amazing Haze, O/O Narangi, Oppigårds New Sweden IPA och Dugges Fresh. Små nyanser gör att jag väljer Uno som bäst så långt i 2017, men en sak är säkert, framtiden för svensk IPA ser ljus ut.

Närke Rom! Kaggen

Tung romsmak, som blandar sig perfekt med en riktigt fin basstout, gör denna till en upplevelse utöver det vanliga i Sverige.

Ronny Karlsson

Ronny Karlsson, redaktör:

Stigberget/Omnipollo UNO

En dubbel-IPA som är klockren. Fantastiskt fruktig med god humle och ändå en skön balans. Så lätt att dricka och det går inte att fatta att detta är en så stark öl som det är.

Närke Rom! Kaggen

Hade den stora förmånen att kunna prova denna flera gånger på Hakets ölfestival i påskas. Fantastiskt med tydliga romtoner och en fantastisk munkänsla. Synd att det inte finns så mycket av det här ölet.

Oppigårds New Sweden IPA

Björn och gänget har gjort humliga öl på en mycket hög nivå under lång tid. Men frågan är om inte det här är den bästa hittills. New England och Dalarna möts och det uppstår kärlek.

Dugges Fresh 6

Dugges är ungefär som Stigbergets och O/O. Det är nästan svårt att välja vilket öl som är godast v alla de humliga succéerna. Fresh & var e personlig favorit för mig med massor av frukt och humle. Och snart kommer Fresh 7…

Nerdbrewing Extends Oak Aged Imperial Stout – Vietnamese Coffee

Jag har ju en enorm förkärlek för fatlagrade imp stouts och det här är ett praktexemplar. Sött och tungt men ändå med en hel del kaffe som ligger som grund.