Hannes vill bara brygga öl som han gillar

BIldspel

Bild 1 av 5

Svarta imperial stouts är bland det bästa som Hannes Gruber vet.

Han brygger bara det han själv gillar. Det har gjort Nerdbrewing till ett av Sveriges högst betygsatta bryggerier. Men att satsa på heltid med öl är inte aktuellt för Hannes Gruber.

Gruber startade Nerdbrewing under våren 2015 och inledningsvis hade han en speciell lösning för at få fram sina öl. Han bryggde nämligen hos South Plains, men använde sedan slangar för att få över vörten till Lilla Ölfabriken, som låg vägg i vägg, och där kunde han färdigställa sina öl.

– Jag startade som gypsy-bryggare men har alltid bryggt mina öl, säger Gruber som har sina rötter i Motala.

Numera är han en del av det företag som driver tre varumärken i Malmö. Chad Beer, Nerdbrewing och Lilla Ölfabriken är nämligen samma företag och just nu är det ganska mycket fokus på Nerdbrewings öl.

– Vi fokuserar på det som är bra för företaget, och just nu är det ganska mycket prio på Nerdbrewing. Framför allt går det bra med export av ölen, säger Gruber.

Bryggverket är på 500 liter och det finns tankkapacitet på 8500 liter

Chad Paton jobbar heltid på bryggeriet och man har nyligen anställt Andreas Leman, som är en av personerna bakom bryggeriet Giant Brothers. Hannes Gruber jobbar numera en dag i veckan med att brygga.

– En del av våra stouts är ganska jobbiga att brygga och tar lång tid. Det händer att jag brygger första dagen och att han sedan fortsätter dagen efter, säger Gruber.

Intresset för hans öl har varit stort sedan starten och de omdömen som lämnas på betygssajter är ofta höga. Nerdbrewing rankas bland de bästa i Sverige på Untappd till exempel.

– Vi har nästan bara bryggt humlebomber och imperial stouts och det har kanske hjälpt till att få bra betyg. Anledningen till att det är så är helt enkelt att det är öl jag gillar oh det är sådant jag vill brygga. Det kommer att fortsätta så, säger Gruber.

Många efterlyser att kunna köpa hans öl på Systembolaget. Det har varit möjligt någon enstaka gång och då sålde ölen slut väldigt snabbt. Nu är det faktiskt på gång igen. 18 oktober släpps Extends-Carrotcake och dessutom kommer det en julvariant på ölet Override under hösten.

Men trots det stora intresset för ölen har Hannes Gruber inga diretka planer på att lägga mer tid på bryggandet.

– Vi får se hur det blir md min tid framöver. Men tanken just nu är att vi ska ha det så här, säger Gruber.