Grymma fatlagringar och en magisk saison

Här är en del av dagens ölnyheter på Systembolaget. Foto: Montage.

Flera fatlagrade öl i toppklass. Och en saison som hyllas av alla nördar. Här är betygen på dagens ölnyheter på Systembolaget.

Det bjuds på en bra blandning när det gäller dagens ölnyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Där finns klassiska Titan IPA från Great Divide, en spännande come back för Harviestoun Ola Dubh, och hyllade klassiker som Saison Dupont och Founders KBS. 

Här är våra omdömen, sedan är det bara att fundera på vad du vill ha hemma i kylen.

Ayinger Bräuweisse

500 ml, 29,90 kr, 5,1 %, Hefeweizen

Ölet framflyttat.

Harpoon UFO White

355 ml, 26,90 kr, 4,8 %, Hefeweizen

Ölet framflyttat.

Duvel Tripel Hop Cashmere

330 ml, 34,90 kr, 9,5 %, Belgisk ljus ale

Friskt öl med citrus och lätta blommiga toner, de belgiska jästtonerna finns på plats och ger ölet en till dimension, det blir funkigt och lite strävt utan att ta för mycket plats för humlen. Ett ganska intensivt öl med mycket smaker, och jag gillar det här.

Saison Dupont

750 ml, 65,00 kr, 6,5 %, Saison

Ölet som hyllas av allt fler saison-älskande svenskar, men är det verkligen så gott? Ja, det är det. Här samsas smakerna på ett grymt bra sätt, det är grästoner, kryddor, grapefrukt och en lätt jordig ton som allt sitter ihop på ett snyggt sätt. Komplext och samtidigt bjuder det in till att dricka mer. En klassiker som verkligen lever upp till sitt rykte. Mycket gott.

St Sylvestre Biere Nouvelle

750 ml, 82,70 kr, 7,5 %, Biere de garde

Ett ganska snällt öl med lätta fruktiga toner, en del kryddor och en touch av parfym, lättdrucket för att vara så starkt. Ingen smaksensation, men helt klart ett trevligt öl med behagliga smaker.

Gulden Draak Brewmaster

750 ml, 135,90 kr, 10,5 %, Belgisk mörk ale

Sött med fruktiga toner innan fatlagringen växer fram, ölet känns lätt rökigt och en del alkohol smyger fram. En belgare på steroider och det blir med beröm godkänt för det här ölet.

Innis & Gunn Islay Cask Amber Ale

330 ml, 39,90 kr, 7,4 %, Amber ale

Rejält rökigt, här har man inte sparat på att skapa whiskykänsla i ölet. Det blir ganska rejält bränt och kanske är fatlagringen lite för tung i förhållande till ölets ganska tunna kropp. Men whiskyälskare lär gilla det här, och det är inte lika sött som många av ölen från Innis & Gunn.

Great Divide Titan

355 ml, 28,90 kr, 7,1 %, India pale ale

En klassisk amerikansk IPA med en behaglig beska, lätta grästoner som balanserar fruktigheten och beskan växer sig starkare i eftersmaken. God och lättdrucken IPA.

Pioneer Uber Hazy Double IPA

473 ml, 35,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Humligt med en del beska och en lätt syrlig ton som stör en del. Ölet är ganska beskt genom hela resan och är i mina ögon inte speciellt typiskt för en hazy-DIPA. Grymt bra pris men smaken lyfter aldrig riktigt.

Nynäshamns Ångbryggeri Bötet Barley Wine Rye

250 ml, 45,70 kr, 10,5 %, Barley wine

Fattonerna märks direkt, men där bakom finns det fruktiga och söta toner som alltid när det gäller Bötet. Det smakar russin och dadlar, trätonerna finns med liksom en lätt alkoholton som ger ölet komplexitet. Inte den bästa av fatlagringar som gjorts med det här ölet, men fortfarande riktigt gott.

Harviestoun Ola Dubh Special 12 Reserve Highland Park Whisky

330 ml, 44,90 kr, 8,0 %, Imperial porter och stout

Det här är ett öl som hajpades en hel del för runt tio år sedan och det känns kul att få prova det nu igen. Jämfört med ölet under blir det här lite tunt, men smakerna sitter där. Det är en del whiskytoner, lätt rostat, choklad och kakao finns där och allt sitter samman på ett bra sätt. Kul att det här ölet finns på Systembolaget, och det smakar bra.

Founders KBS

355 ml, 69,90 kr, 12,0 %, Imperial porter och stout

Det har varit diskussioner om personal som diskrimineras och de räknas inte som craft beer i USA längre efter att Mahou köpt upp majoriteten av bryggeriet. Men ölen håller ofta absolut världsklass. Det här är en klassiker som är lika god varje gång. Det är ganska rejält rostat, med kaffe och lite brända toner, och fatlagringen kompletterar på ett riktigt snyggt sätt. Kroppen är perfekt och alkoholen hålls på en lagom nivå. Mycket gott!

Remmarlöv/Svartberget Stenberget!

330 ml, 40,90 kr, 10,0 %, Imperial porter och stout

Vaniljtonerna är tydliga och ger en trevlig smak, men i grunden är det här en stabil ganska traditionell imperial stout, det är rostat med choklad som drar åt det söta hållet, en lätt kakaoton smyger fram och ölet är fylligt utan att bli spretigt. Mycket god.

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask

330 ml 24,90 kr, 6,1 %, Söt porter och stout

Lätt rostat, som vanligt lite för sött för min smak, men ändå inte sötsliskigt, fattonerna är ganska beskedliga och där finns en del choklad och en del söta frukter. Helt okej.