Gott om goda öl under en tur i LA-området

Efter en vecka i San Diego blev det två timmar bilfärd till Los Angeles. Eller snarare Anaheim, där vi hade vårt hotell. Givetvis blev det en rundtur bland de bästa bryggerierna och barerna i LA-området.

Monkish Brewery

Adress: 20311 S Western Ave, Torrance.

Monkish är populärt! Vi kom dit vid tretiden en lördagseftermiddag och det var kö utanför dörren. Baren var dock välbemannad och det gick ganska fort att få sina öl. Vi lyckades också hitta en tunna inne i bryggeriet där vi kunde ställa våra glas. Monkish har jag gillat sedan första gången jag provade deras öl och det här blev också en trevlig upplevelse. Cirka tio öl fanns på fat och genomgående håller det högkvalitet.

Mitt ölval: Monkisk Staves & Stones. En syrlig saision som lagrats på ekfat med aprikos. En helt fantastisk smakupplevelse med skön mix av aprikos och syrlighet.

Mitt betyg: 8,5/10: Grymt bra öl från första till sista kran.

Smog City

Adress: 1901 Del Amo Boulevard.

Smog City ligger bara ett par minuter från Monkish och kan vara värt ett besök. En ganska rymlig bar med en L-formad bar och sittplatser väldigt nära själva bryggeriet. Ganska välbesökt men vi lyckades hitta sittplats ganska omgående. Ölen håller god klass men kan inte matcha Monkish.

Mitt ölval: Smog City Hoptonic IPA. En ganska traditionell IPA. Fruktig och med trevlig beska.

Mitt betyg: 7,5/10: Helt okej ställe med helt okej öl. Men det är tuff konkurrens i Kalifornien…

Beachwood BBQ & Brewing

Adress: E 3rd Street, Long Beach

Beachwood ligger ganska centralt och det är tur att det finns en parkeringhus nära. Att hitta en parkering på gatorna kan ta tid. Beachwood är välbesökt den här eftermiddagen, men servicen funkar bra. Cirka 20 egna öl plus en spännande lista med gästöl. Vi tar en provsmakningsbricka med fyra riktigt bra humliga Beachwood-öl. Grym nivå rakt igenom. Men det är faktiskt en barley wine som verkligen vinner våra hjärtan.

Mitt ölval: Beachwood Parts & Parcel. Detta kan vara den bästa barley wine jag nånsin provat. Balanserad sötma, perfekt smak av fatlagringen, fyllig och med subtila fruktsmaker. Helt otrolig barley wine på hela tolv procent.

Mitt betyg: 9/10. Ett riktigt trevligt ställe med bra service och fantastisk öl. Och kanske bidrog deras barley wine till att betyget åkte upp lite.

Beachwood Blendery

Adress: 247 Long Beach Boulevard, Long Island.

Det här är bara tre minuters promenad från Beachwood BBQ & Brewing. Här är det surt, syrligt och fatlagrat som gäller. Bland de tolv fatöl som erbjuds finns en hel del godsaker. Det som förvånar är att det är så lite folk. Stället har varit öppet i cirka ett år nu och borde dra till sig besökare. Men det är skönt att sitta i en lugn miljö och bara njuta av god öl.

Mitt ölval: Beachwood Blendery Into The Great Unknown – Mosaic. Jag älskar verkligen när suröl blandas med god humle. Här blev det riktigt lyckat.

Mitt betyg: 8/10. Riktigt god öl och en mysig lokal.

The Bruery

Adress: 715 Dunn Way, Placentia.

Givetvis ett måste om man är i Los Angeles-området. Bruery är kända för sin starka öl och det är förstås så det ser ut även på fatlistan. En imponerande lista med över 25 olika öl som kan smakas i små glas. Dessutom finns cirka tio öl för de personer som är med i olika klubbar. Vi provade fem olika öl, plus gjorde en provning av de fem senaste årgångarna av Bruery Black Tuesday. Ganska många besäkare på plats en lördagskväll och det var god stämning.

Mitt ölval: The Brueru Colonel Kernel. En barley wine som legat på bourbonfat. Sött och fylligt, med god vanilj från faten. Hyfsad balans och inte så spritig för att vara på 14,8 procent.

Mitt betyg: 9/10. Massor att välja på, god stämning och trevlig service.

Bottle Logic

Adress: 1072 N Armando Street, Anaheim

Också ett välbesökt ställe men vi fick plats i baren. Bottle Logic hade inför besöket imponerat stort på mig med två imperial stouts på flaska. Nu blev det smakprov av ölen från fat och det var ingen besvikelse. God kvalitet rakt igenom utan att kanske nå den absoluta toppen.

Mitt ölval: Bottle Logic Double Actuator. En dubbel-IPA med goda smaker av tall, ananas och lite apelsin.

Mitt betyg: 8/10: Riktigt bra ölställe och ölen är goda rakt igenom.