Svenne Rubins-stjärnan blev ölbryggare

I 26 år har han spelat med Svenne Rubins. Men ölintresset har också tagit Per-Erik Eliasson in i ölvärlden.

– Hela vårt bryggeri är byggt från grunden av gamla mjölktankar och skrot, säger han.

Efter att ha varit hembryggare i många år bestämde sig Eliasson för att starta Äppelbo Bryggeri.

– Vi är glada amatörer, men siktar förstås på att få snurr på det här, säger han.

Bryggverket är på 1600 liter och är verkligen ett hemmabygge. Men hjälp av gamla mjölktankar, en del skrot och händiga vänner byggdes ett bryggeri i Äppelbo, som ligger väster om Vansbro i Dalarna.

– Vi håller till i en nedlagd ICA-affär så det finns gott om utrymmen, säger Eliasson.

Bryggeriet har funnits i cirka tre år, men Svenne Rubins har funnits betydligt längre. Eliasson kom med där runt 1990.

– Men de släppte första singel redan 1981, berättar han.

Eliasson kom med i bandet några år innan de slog i genom med dunder och brak. 1992 kom ”Långa bollar på Bengt” och året efter fick de stort genomslag med ”Folköl och Dunka Dunka” samt ”En gammal Amazon”.

Låtar som förstås fortfarande framför vid varje spelning.

– Vi gör låtar som är betraktelser av livet. Allt vi skriver om är sant, säger Eliasson.

Nuförtiden blir det mest spelningar på sommarhalvåret. I Småland är de mest populära, men även på många andra håll i landet är de eftertraktade på krogar och i folkparker.

– Vi har faktiskt spelat en hel del på Engelen i Gamla Stan i Stockholm.

Deras musik är svår att passa in i en speciell kategori, kanske mest för att deras låtar skiljer sig åt en hel del.

– Ett tag pratade vi om att göra en låt i varje genre, säger Eliasson.

När det gäller bryggeriet har det gått framåt den senaste tiden. Deras öl finns på sex-sju olika Systembolag och ett antal krogar.

– Vi har kapacitet för att brygga mellan 100 000 och 150 000 liter per år. Vi vill också göra mer än bara öl, till exempel julmust, lingondricka och enbärsdricka.

Äppelbo var också tidiga med att skapa en provsmakningspub vid bryggeriet.

– Vi började ganska direkt när Stockholm Brewing fått sitt tillstånd. Nu kan vi ta emot 110 gäster på sommaren och cirka 30 på vintern, säger Eliasson.