Äppelbos nya ägare satsar på svagt

Äpplebos nya ägare: Veronica Hellström och Raina Aldabag. Foto: Privat

Äppelbo Bryggeri är sålt. Per-Erik Eliasson, som grundat och drivit bryggeriet, säljer, men blir kvar som anställd bryggare.

Det är Veronica Hellström och Raina Aldabag som har köpt Äpplebo Bryggeri, bryggeriet ligger i orten med samma namn i Vansbro kommun.

– Det blev lite spontant om jag ska vara ärlig. Vi har känt till bryggeriet länge och haft kontakt med Per-Erik, men då var det inte på tal att sälja. Men så blev vi kontaktade senare och de sa nu är det dags – de valde mellan att sälja eller lägga ner, säger Veronica Hellström. 

Det senaste året har Äpplebo tappat farten lite grand och bolaget gick förra året med en förlust på 250 000 kronor.

– Förra året var företaget lite i dvala och ägaren hade tröttnat lite. Men underlaget finns för att vända det till bra siffror och förlustsumman har i sammanhanget  inte så stor betydelse för oss. Det finns förutsättningar för att vända de siffrorna, fortsätter Veronica Hellström.

– Det är alltid risky business att ta över, men vi ser att efterfrågan är så stor och det här är nåt vi verkligen tror på. Och med det arbete som tidigare ägaren gjort är produkterna efterfrågade. Det är vinna eller förlora, vi satsar så får vi se hur det går – vi  själva tror att det går bra.

Ägarna kommer inte att ta ut lön själva i bolaget och Per-Erik Eliasson är ensam anställd.

– När produktionen ökar så kommer att det att tillkomma, men inte just nu. Så småningom ska vi kunna ta ut lön också, men vi tog över den 1 september och har bara koncentrerat oss på få ordning på alla papper, berättar Veronica Hellström.

– Vi prioriterar få igång produktionen och göra de investeringar som behövs.

Investeringarna handlar om en ny packlina samt att koppla de jästankar, som tidigare stått oanvända.

Det är inte bara tekniken som förändras med de nya ägarna. Även sortimentet får en översyn.

– Vi ska uttöka det alkoholfria sortimentet för att nå en bredare marknad. Men den största förändringen är en helt ny produkt som inte finns i Norden ännu. Som Per-Erik har tagit fram recept som vi ska börja producera. Det ska bli väldigt väldigt spännande.

Ingen av de nya ägarna har någon bakgrund i ölvärlden. Rania Aldabag tillhör en företagarfamilj, där både mamman och pappan är företagare. Veronica ska jobba som säljare och har erfarenhet av egen verksamhet inom livsmedel. Hon har också varit kock och restaurangchef. En bakgrund som borde passa för en bryggeripub. 

– Ja, det har funnit en liten bryggeripub här i ett utomhustält, som har varit väldigt populärt. Vi har inte spikat några planer men vi hoppas att vi ska kunna erbjuda mat, dryck och underhållning till sommaren.