Gotländska bryggare bildar egen förening

Mikael Mossvall på Gotlands Bryggeri blir en av personerna i styrelsen för den nya föreningen. Foto: Privat.

Gotland har flest bryggerier per invånare i Sverige. Nu har bryggerierna också skapat sin egen förening.

Att brygga öl på Gotland har blivit riktigt populärt de senaste åren. Utöver Gotlands Bryggeri finns en hel del lite mindre satsningar runt om på ön, och flera av bryggerierna finns också till exempel på Systembolaget.

Nu ska de gotländska bryggerierna samarbeta i en nystartad förening.

– Framför allt handlar det om att fortbilda oss inom kvalitetsarbetet, att hålla en hög kvalitet på produkterna och hitta samordningsvinster. Vi vill tillsammans kunna ha kontakt med lokala producenter på Gotland som vi kan använda oss av. Det roliga i bryggeribranschen är att vi delar kultur på många punkter, säger Olof Eklind på Burgsviks Bryggeri till sajten Hela Gotland.

Bryggerierna räknar med att både kunna samarbeta och konkurrera och bland annat finns planer på att göra gemensamma inköp av till exempel malt och humle.

Än så länge är det Gotlands bryggeri, Barlingbo bryggeri, Burgsviks bryggeri, Hop Shed i Visby, Alskute i Levide, Lost Island, Snausarve samt Jodu Beer som deltar. Kravet för att få vara med är att man driver ett kommersirellt bryggeri och att man hållit på i minst ett år.

Gotlands Bryggeri är den klart största aktören på ön, och med deras satsning på ett helt nytt bryggeri i utkanten av Visby kommer de bli ännu större. Men deras engagemang för överiga bryggerier uppskattas.

– Där finns väldigt mycket kunskap. Vi på Burgsviks bryggeri hade aldrig kommit dit vi är i dag utan kontakten och bollplanket med dem vad gäller kvalitetsfrågor, säger Olof Eklind till Hela Gotland.

Under året blir det bland annat tre olika ölfestivaler på Gotland. Rob Bough på Hop Shed kör sin festival vid flygfältet i Visby i sommar, i juni blir det ölfestival vid Magazin 1 i Hablingo ocjh i höst genomförs Gotland Beer and Wine Festival på Wisby Strand.

De gotländska bryggeriernas förening har sedan tidigare motsvarigheter i Göteborgs Bryggargille, Stockholm Brewers United och i Skånska Dryckesproducenter.