Gotlands satsar stort på nytt bryggeri

Gotlands Bryggeri har till slut fått klartecken för ett nytt bryggeri. Foto: Ronny Karlsson.

Gotlands Bryggeri ska sköta hela sin produktion på egen hand i framtiden. Ett bryggeri med en årskapacitet på fem miljoner liter ska byggas i Visby.

Spendrupsägda Gotlands Bryggeri har distributions i stora delar av landet och har en försäljningskurva som pekar uppåt.
Nu är till slut allt klart för ett nytt större bryggeri i Visby, där man ska klara av hela sin produktion. Nyligen togs det slutgiltiga beslutet om en tomtförsäljning av regionstyrelsen på Gotland.
Det fördes först diskussioner att bygga bryggeriet i hamnområdet och att även ha en bryggeripub. Men nu blir satsningen i stället på Lundbygatan där det bara ska uppföras en produktionsenhet. Tomten på cirka 10 000 kvadratmeter kostar knappt fyra miljoner kronor.
– Det är skönt att ha det avtalet på plats. Nu blir det fyra miljoner in i stället för 14 miljoner kronor ut, sade regionrådet Brittis Benzler (v) till sajten helagotland.se.
För Spendrups innebär beslutet att det blir byggstart under nästa år.
– Vi har fått rita om lite och kommer nog ha färdiga skisser i augusti. Det kommer kanske inte att bli något arkitektoniskt landmärke, men det kommer bli en snygg byggnad på Lundbygatan, säger Johan Spendrup till helagotland.se.

Tidigare har en del av Gotlands ölproduktion skett i Grängeberg, där Spendrups har sitt huvudbryggeri. Nu flyttas all den verksamheten till Gotland och det första steget är ett bryggeri som klarar att producera fem miljoner liter öl per år.

– Vi kommer också kunna expandera för att i framtiden öka till tio miljoner liter per år, säger Johan Spendrup.
Läs hela artikeln här.