Global uppvärmning hotar populär ölstil

Varmare klimat är ett hot mot mycket. Bland annat mot några av världens mest hyllade öl.

Med en högre medeltemperatur är det mycket som förändras i vår värld. En av de sakerna är lambictillverkning. Varmare väder är ett hot mot hela produktionen på sikt.

– Med samma problem varje år i framtiden kan det bli tufft ekonomiskt för oss, säger Jean van Roy på Cantillon till The Guardian.

Klimatforskare har jobbat tillsammans med Cantillon och kan konstatera att det blivit tuffare för de bryggerier som håller på med lambic. 1990 fanns det ett fönster på 165 dagar där det gick bra att göra lambic, men nu har det minskat till 140 dagar. Den största skillnaden är att det är varmare på hösten, men processen påverkas också av att våren kommer allt tidigare.

Den här typen av öl lagras på träfat, men om det blir för varmt finns en risk att ovälkomna bakterier hamnar i ölet och förstör det.

Så blev det till exempel 2015, då Cantillon fick slänga en del av sin produktion.

Att hålla ölen kall på artificiell väg skulle kunna vara ett alternativ för Cantillon och andra, men Jean van Roy är oolig för att det ska påverka smaken.

– Jag skulle hata att behöva ändra produktionen. Kanske får vi flytta upp till Danmark eller Sverige i stället, säger van Roy till The Guardian.