Glädje – men krisen är inte över ännu

Darryl de Necker och Ola Jonsson är mycket glada över att Systembolwgets kunder köper betydligt mer lokal öl. Foto: Ronny Karlsson.

De är stolta och glada över det enorma stöd de får av ölköparna. Men samtidigt varnar Gothenburg Brewers Guild för att krisen inte är över.

Beernews kan i dag avslöja att försäljningen av lokala öl på Systembolaget har ökat med hela 45 procent i corona-tider. Det kan du läsa mer om här. Siffrorna tas förstås emot med glädje av Gothenburg Brewers Guild.

– Vi är jätteglada och tacksamma för att medborgarna har anammat det här och stöder våra lokala bryggerier, men det här hjälper oss inte hela vägen, säger Ola Jonsson, ordförande i Gothenburg Brewers Guild.

Darryl de Necker på Beerbliotek är inte på samma spår.

– Det här visar att ”support you local” fungerar, men vi är inte alls igenom det här ännu.

Den 45-procentiga ökningen ger ändå viktiga intäkter i en tid då ölförsäljningen till restauranger har gått ned rejält. De båda beskriver hur det finns tre viktiga intäktvägar i dag och det handlar om Systembolaget, restaurangbranschen samt för en del export.

– Vi har tappat 75 procent till restauranger och faten blir bara stående. Det är ingen mening med att göra fat längre. Däremot har vi en del export, men de som inte har det har det tuffare, säger de Necker.

De båda är överens om att det som sker nu kan vara en förändring som lever vidare även efter corona-krisen.

– Jag tror att det kommer att förändra ölscenen för gott. Titta på Ölstugan Tullen, de har bara svenskt öl. Det hade inte gått för 15 år sedan. I dag går det att dricka svenskt oavsett vad du gillar, vi står oss väldigt bra i den internationella konkurrensen, säger de Necker.

Ola Jonsson vill framföra ett tack till alla som köpt lokala öl den senaste tiden och säger att det har varit väldigt värdefullt.

– För två månader sedan var vi väldigt oroliga, då var det många som var oroliga för konkurs. Nu är läget inte riktigt lika mörkt, men vi vet inte när det här tar slut, säger han och hoppas på fortsatt stöd av öldrickarna.