Glada irländare på ölbesök i Göteborg

Bildspel

Bild 1 av 4

Alan Wolfe och Alex Lawes bjöd på en hel del skratt under sitt besök på Beerbliotek.

Irland handlar inte bara om Guinness. Det är Alan Wolfe och Alex Lawes bevis för. Nu är de i Göteborg för att brygga öl och ha en tap takover med sitt Whiplash.

Mindre och mindre. Det är faktiskt så det har varit och det har också vart målet för duon när det gäller öl. Alex Lawes har jobbat på Guinness som är i särklass störst på Irland. Men han kom i kontakt med Alan Wolfe som då jobbade på Rye River. Även det ett ganska stort bryggeri.

Men under tiden där ville de göra något mer, de hyrde in sig på tankar hos Rye River och startade Whiplash.

Framgångarna lät inte vänta på sig. Deras dubbel-IPA Surrender to the Void blev årets öl på Irland och de vann flera utmärkelser.

Men innan de bestämde sig för att satsa heltid på Whiplash var det en del turer. Alan sade först nej då han tyckte att Irland var en för liten marknad. Men hans fru övertalade honom och började prata om att det faktiskt finns andra länder att satsa på. I fjol började satsningen och det är inget de ångrar idag.

– Vi är riktigt små nu, men det är roligt. En stor del av vår öl går på export men vi exporterar bara till länder som vi tycker det är kul att besöka, säger Lawes.

I dag brygger de sina öl på bryggeriet Larkins och de har då själva hand om hela processen.

Det finns tre grundöl som bryggs återkommande men i övrigt handlar det mest om att göra nya öl. Slutmålet är att ha ett eget bryggeri.

– Vi kanske kan börja att jobba med det under nästa år. Nu går alla pengar till kvalitet, det är det viktigaste för oss.

Den irländska duon är i Sverige och Göteborg för att brygga öl med Beerbliotek och ha en tap takeover på Brewers Beer Bar. Det som bryggs är en berliner weisse med potatis och granskott.

– Hela grejen med potatis startade med en idiotisk kommentar i sociala media, men det blev verklighet, säger Adam Norman på Beerbliotek.

Just att brygga en berliner weisse passade bra för Whiplash. De har nämligen imponerats en hel del av de sura ölen från Beerbliotek.

– Vi lär oss av det här och det känns jättebra. Dessutom är dom härliga killar och vi vill bara samarbeta med folk som vi känner att vi vill ta en öl tillsammans med efter jobbet, säger Wolfe.