Gemensamt bryggeri rätt även efter två år

Två bryggerier i samma lokaler och med samma utrustning fungerar bra för Peter Pikulik och Joakim Bergman.

Det är snart två år sen PKLK och Unibärsum tog steget och flyttade ihop. Och än hotar ingen skilsmässa.

I oktober 2018 skrev vi om att de två Stockholmsbryggerierna PKLK och Unibärsum och deras planer på att driva sina bryggerier i samma lokaler och med samma utrustning. I dag är beslutet ingenting Peter Pikulik på PKLK och Joakim Bergman på Unibärsum önskar ogjort.

– Jag har inte ångrat mig. Jag har tjänat mer än jag förlorat på det här. Det blir kanske nån förlorad bryggdag, men det är en väldigt liten del av vårt samarbete, säger Peter Pikulik.

Joakim håller med honom och kan inte se några nackdelar alls. Frid och fröjd alltså.

– Du får ringa oss separat om du vill ha nåt negativt, säger Peter Pikulik och skrattar.

Joakim Bergman på Unibärsum och Peter Pikulik på PKLK funkar bra tillsammans och om det är event gör de det gärna tillsammans, som här på minifestivalen på Brisket & Friends och Waza nyligen. Foto: Peter Lindh

De delar på ett gemensamt bryggverk på 500 liter och har åtta jästankar i samma storlek. Men det blir inte så många krockar.

– Vi har olika scheman. Peter är mer 9 till 5 medan jag brygger mer på kvällar och helger, säger Joakim.

Tankarna delar de också, men ingen av dem är öronmärkta. Vissa tider kanske Peter använder fem, andra gånger är det Joakim som gör det. Peter som producerar mer än Joakim och kontraktsbrygger ibland hos andra bryggerier.

– Framför allt med ljus lager, för att hinna med. Om vi kunde skala upp här skulla jag kunna göra det här i stället.

Fast några konkreta planer på att öka kapaciteten har de inte. Lokalen är för trång och de behöver hitta ett ställe som är åtminstone dubbelt så stort först.

– Vi letar efter en ny lokal, men inte så aktivt. Det bästa vore om vi kunde hitta en lokal där vi kunde ha servering också. Men det ligger inte i närtid, säger Peter.

– Nej, det kommer inte att hända i år i alla fall, lägger Joakim till.

De verkar trivas ihop och det är också ett att motiven till att de flyttade ihop sina bryggerier. Att få nån att jobba med och få inspiration av.

– Jag behövde motivation för att fortsätta med bryggeriet och nån att bolla idéer med. Det har fungerat perfekt. Vi passar också väldigt bra ihop på ett personligt plan, båda är noga med renhållning och sånt, säger Joakim.

– Verkligen, som Jocke säger, att ha nån att bolla idéer med har varit viktigt. Vi har inspirerats av varandra. Jag vet att jag har lagt om mina recept efter de metoder som Jocke gör sina ipor med, säger Peter.

Förutom de personliga vinsterna har även företagens ekonomi mått bra av sammanslagningen och då inte bara de uppenbara vinsterna i form av utrustning.

– Framför allt har vi sparat pengar på leveranser. Vi kanske inte har hittat skitmånga nya kunder genom varandra, men det har hänt, säger Peter.

De har ingen gemensam försäljning och nischar sig lite olika, även om Peter säger att han insett fördelarna med att som Jocke inte förlita sig på en stor kund så mycket. Det är heller inte aktuellt med ett tätare samarbete genom att ha ett gemensamt varumärke likt Ekerö Brygghus.

– Vi vill inte gå vidare med det än. Peter har redan två varumärken och jag har ett och vi har inte kapacitet för att klara mer. Men kanske i framtiden, säger Joakim

– Vi gör en collab varje år för att markera att vi finns i samma byggnad och brygger tillsammans istället, säger Peter avslutningsvis.