Jubel på festivaler när restriktioner tas bort

Erik Frithiof jublade igår när beslutet om restriktionerna kom. Foto: Ronny Karlsson

I går jublade många när beslutet kom om att släppa restriktionerna i steg fyra. Många jublade och vi har ringt runt och pratat med några av dem.

Beslutet om att restriktionerna släpps innebär en stor lättnad för alla de som ska arrangera ölfestivaler i höst. Erik Frithiof på Great Swedish Beer Festival och Hyllie Bryggeri i Malmö talade nog för en hel bransch när han utbrast ”Men herrejävlars satans va skönt!!!!” på sociala medier. Och det var i sista minuten för GSBF.

– Vi var ganska nära att gräva en grop och begrava festivalen. I alla fall för i år, säger han och .
– Så klart att det är klang- och jubelföreställning här nu. Superskönt, nu kan vi köra precis som vi hade tänkt från början. Ur Hyllieperspektiv är det skönt också.

Förra året arrangerade GSBF en bantad version med sittande servering. Det hade inte varit ett alternativ i år enligt Erik.

– Det var ingen kassako direkt, för få besökare i förhållande till storleken.

Men i år blir alltså det mesta som vanligt den 29 till 30 oktober när GSBF arrangeras.

– Det blir precis som 2019, några smärre förändringar bara. Hela Slakthuset, mingel och spontandans. Jag kommer att dansa spontandans …

Marianne Wallberg på Stockholm Beer and Whisky Festival är glad över beslutet efter att under lång tid jobbat hårt med att få politiker och myndigheter att förstå de speciella villkoren för dryckesmässor under pandemin.

Även Marianne Wallberg på Stockholm Beer and Whisky Festival delar Eriks glädje.

– Vi känner oss ganska nöjda. Vi har slitit rätt hårt med att argumentera med alla myndigheter och pushat på just med villkoren för dryckesmässor. Lite förvånad att inte andra stora dryckesmässor hängde på bara. Men många bäckar små gav resultat, säger hon.

För SBWF innebär beskedet i går att framförallt första veckan i början av oktober förändras utifrån det vi skrev om förra veckan.

– Vi kan ta in fler besökare och utställare. Det som inte förändras är att vi kommer att hålla samma säkerhet med covidpass och godkänt PCR-test. Vi ska även ha en sjuksköterska på plats med snabbtest för utställare som känner sig snuviga. Hängsle, livrem och krockkudde – säkerhet är viktigt.

Det blir ändå inte lika många besökare som ett normalt år, tanken är att ta in 750 personer per tidsslott. Däremot slipper besökarna att lämna festivalen när tidsslotten är slut, vilket var tanken att de skulle göra tidigare.

– Nu har vi även sänkt priset för utställarna för att hjälpa dem. Den här gången behöver vi inte ha täckning för hyran, det är viktigare att komma igång.

Victor Dahlberg och Pelle Frost vid den senaste All In Beer Fest 2019. Nu kan Pelle ägna sig på heltid en månad med att förbereda årets upplaga.

Pelle Frost på All In Beer Fest säger att han hade fått skjuta upp festivalen om restriktionerna legat kvar. Nu blir den i stället av och han jublande glad.

– Fy fan vad skönt. Jag hade planerat att tjänstledigt från Brewers Beer Bar bara för att göra beerfest, det är svårt att göra om man inte kan ta ut lön, så det blir ju en fantastiskt frihet att se fram emot. Att ha den här perioden och kunna jobba hårdare med Beerfest.

– Hade restriktionerna legat kvar hade vi inte kunnat köra. Vi har inget upplägg för sittande servering. Men jag har tagit det säkra framför det osäkra i år och inte bjudit in amerikanska bryggerier.