Gårdsförsäljning har fått fart på politiker

Debatten om gårdsförsäljning har fått ordentlig fart bland skånska politiker. Flera nya inlägg visar på de stora meningsskiljaktigheterna i frågan.

Beernews berättade i går om vänsterpartisten Sara Svenssons debattinlägg i Kvällsposten/Expressen, där hon menade att gårdsförsäljning skulle vara ett hot mot skåningars välmående.
Det har fått flera borgerliga politiker att reagera. Moderate oppositionsledaren Carl-Johan Sonesson var först ut tillsammans med partikamraten Maria Malmer Stenergard.
”Det beror sannolikt på att försäljningen bedöms motsvara tre promille av den samlade volymen av alkoholförsäljning i Sverige. För Vänsterpartiet är dessa promille däremot så många att minsta tanke på att möjliggöra gårdsförsäljning blir till ett ”folkhälsopolitiskt haveri”. Vi tvivlar,” skriver de bland annat.
Den moderata duon vill värna om företagarna som driver bryggerier och vingårdar.
”Många politiker talar sig varma för att hela landet ska leva, men när det verkligen gäller sätter man käppar i hjulet på företagare som vill bidra till just det.”
Centerpartisten Birte Sandberg har också reagerat på Svenssons inställning.

”Om lokala producenter av vin och öl får möjlighet att själva sälja det de producerar på gården kommer småföretagen växa och fler riktiga jobb skapas i Skåne. Detta leder till fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter som sätter ytterligare fart på Skåne. Men det glömmer Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet lätt bort i sin iver att ständigt motarbeta livskraftigt entreprenörskap och företagande, kriver hon i sitt svar.

Dessutom har Sara Svensson hunnit med att svara på de borgerliga inläggen.
”I stället för att ta denna fråga på allvar så gör sig moderaterna Carl Johan Sonesson och Maria Malmer Stenergard lustiga över en restriktiv alkoholpolitisk linje i frågan om gårdsförsäljning av öl och vin. Frågan förtjänar ett större allvar än så. Centerpartiets Birte Sandberg vill se det som en självklarhet att gårdsprodukter ska få säljas direkt – helt oavsett om det är potatis, getost eller vin. Men frågan är större än enskilda gårdsproducenters möjligheter”, skriver Svensson.
Hon konstaterar att Vänsterpartiet tagit ställning för Systembolaget och att jobba för en folkhälsopolitik värd namnet.
Vi misstänker att fortsättning följer.

Här kan du läsa hela debattartiklarna:

Carl-Johan Sonesson och Maria Malmer Stenergard

Birte Sandberg

Sara Svensson