Intressant debatt om öl i riksdagen

Lena Hallengren (S) och David Josefsson debatterade provsmakning av öl, men även gårdsförsäljning vid riksdagsdebatten i dag. Foto: Foto: Riksdagens livesändning

Gårdsförsäljning av öl är i teorin något bra, men också en nöt att knäcka. Det överraskande uttalandet gjorde socialminister Lena Hallengren (S) vid tisdagens debatt om provsmakning av öl.

Det var moderata riksdagsledamoten David Josefssons interpellation till Hallengren som ledde till en diskussion i riksdagen, och där även Johanssons partikollegor Lars Beckman och Lars-Arne Staxäng fanns med.

Josefsson ville veta om ministern vill se över den lag när provsmakning av öl som tolkas olika av olika kommuner. Svaret där var att lagen inte kommer att ses över. Hallengren uppmanade istället de bryggerier som tycker att de fått fel besked att överklaga beslutet.

Men det kanske mest intressanta blev debatten om gårdsförsäljning som uppstod. Där har tidigare Lena Hallengren varit tydlig med vad både hon och det socialdemokratiska partiet tycker, och det är att vi inte ska ha gårdsförsäljning.

 – Varken jag eller Socialdemokraterna har bytt åsikt i frågan, men i och med januariöverenskommelsen har vi lovat att utreda om vi kan hitta en väg att förena gårdsförsäljning med monopolet, sade hon i en intervju med sajten Accent i april i år.

I den artikeln skrivs också att Hallengren menar att debatten om gårdsförsäljning är konstruerad och att det hela handlar om att avskaffa monopolet.

Men under tisdagens debatt lät det betydligt mer positivt från ministern.

– Jag tror inte att gårdsförsäljningen hotar den svenska folkhälsan, det har jag aldrig trott. Men om det skulle vara så att vi tillåter gårdsförsäljning på ett sätt som utmanar det svenska Systembolagsmonopolet, då är jag alldeles övertygad om att det hotar den svenska folkhälsan, sade Hallengren bland annat under debatten

Socialministern säger också att om det går att kombinera gårdsförsäljning med alkoholmonopolet ser hon det som positivt.

– I teorin tycker jag att det är bra. Jag inser att det kan bli svårt, det här är en nöt att knäcka, sade hon i debatten under tisdagen.

Hon konstaterade också att om hon tvingas välja mellan gårdsförsäljning och monopolet, så väljer hon monopolet.

Det finns idag en parlamentarisk majoritet som vill se gårdsförsäljning i Sverige, om Systembolaget samtidigt kan leva vidare. Under nästa år ska frågan utredas och därefter väntas ett politiskt beslut. Än så länge är det inte bestämt vilka som ska sitta med i utredningen, eller vilka direktiv som ska finnas.

David Josefsson menade att det var läge att ta med även frågan om provsmakningar när gårdsförsäljningen utreds, men där sade alltså Hallengren nej.

Här kan du se hela debatten.