Gamla Enskede firar med liveband och öl

Robin Johnander, Joakim Kinberg och Valdemar Sjödin på Gamla Enskede bjuder in till jubileumsfest på lördag. Foto: Privatbild

Gamla Enskede bryggeri börjar bli gammalt på riktigt. I helgen firas tioårsjubileum med öl och livespelningar.

Det började i ett garage för tio år sen och har utvecklats en hel del sen dess.

– Det har varit en otrolig resa från dag ett med ett bryggeri i garaget till ett bryggeri som kan brygga det tredubbla – med eget taproom och en livescen, säger Robin Johnander.

– Tänk om jag som tonåring hade vetat att jag skulle ha ett ställe där man kunde boka in häftiga band…

Han är med andra ord ganska nöjd med de första tio åren som bryggare. Idag säljer bryggeriet 40000 liter öl per år.

– Ja, hade kanske trott att vi skulle ha varit upp i 50000 nu, men under de omständigheterna som rått de senaste två åren har det inte varit möjligt för oss att sälja så mycket.

För tre år sen flyttade Gamla Enskede från garaget till nya lokaler och det är en av de saker han kanske skulle ha gjort annorlunda om han kunnat.

– Vi skulle ha flyttat tidigare, jag märker nu hur mycket bättre öl vi gör och hur mycket bättre arbetsflödet har blivit. Men att flytta ett bryggeri är inte det roligaste …

Trots det lär han få göra den resan igen. Bryggeriet har bara ett rivningskontrakt, så nästa tioårsplan är lite oklar.

– Om tio år kommer vi inte att vara kvar här, men då kanske vi har ett par barer till. I alla fall ett bryggeri och en extrem bryggpub någonstans.

Satsningen på musik är ny, men viktig för Robin. Och det blir mer sånt framöver. Bland ska Gamla Enskede samarbeta med studiefrämjandet.

– Det har gått väldigt bra, vi måste tacka nej till band ibland. Det är ett extremt sug efter mindre scener i Stockholm. Men vi ska låta band som repar hos Studiefrämjandet få spela här och det är premiär för det på torsdag.

På lördag är det sen jubileumsfest och även då blir det musik, fyra band som tidigare spelat på bryggeriet kommer tillbaka. Och så blir det förstås lite specialöl.

– Vi ska ha sex öl på kran och fyra av dem är jubileumsöl, de andra två är öl som har betytt mycket under resan.

Till skillnad från andra evenemang med provsmakningstillstånd blir det fullstora glas, tack vare ett tillfälligt tillstånd. Dessutom har bryggeriet fått tillfälligt tillstånd för att utöka ytan.

– Jag tror inte att vi får plats för alla annars, så ska ha en uteservering. Nu hoppas vi bara på bra väder också.