Robin tar steget till klart större lokaler

Nu har Robin Johnander gjort den första bryggningen i de nya lokalerna. Foto: Privat.

Han har letat länge. Men till slut lyckades Robin Johnander att få till en flytt för Gamla Enskede Bryggeri. Nu finns möjlighet att växa en hel del.

Ända sedan starten för nästan sex år sedan har Robin Johnander bryggt sina öl i källaren hemma i huset. Det har inte varit optimalt, framför allt inte när produktionen växt en del.

– I fjol bryggde jag 31 000 liter på 16 kvadratmeter. Vi ligger nog bra till om man ska tävla i antal bryggda liter per kvadratmeter, säger han.

Men nu har det löst sig med en lokal. Johnander har flyttat bryggverket ett par kilometer i riktning mot Slakthusområdet vid Globen och har då och utökat ytan direkt.

– Nu har jag 320 kvadratmeter och det är en enorm skillnad. Det var för tajt tidigare, det var trångt och svårt att ha ölen tillräckligt länge på tank. Det var jobbigt att inte ha några marginaler, säger han.

Bryggverket på 500 liter kör han vidare med, men det kan bli aktuellt med dubbelbryggningar framöver. De fyra tankarna på 500 liter vardera har nu också kompletterats med fem tankar på vardera 1000 liter.

– Den största utmaningen nu blir att få allt att funka och sedan att få till kvaliteten på ölen.

I samma fastighet finns även vinimportören Principium, och på sikt kan det bli ett samarbete där.

– Det första steget blir att kunna ha provningar i bryggeriet. Men på sikt vore det kul om vi kunde jobba tillsammans och starta en kombinerad vin- och ölbar, säger Johnander.

Under året ska det också troligen köpas in en tappningslina, vilket förstås blir en lättnad med tanke på att han har handtappat all öl under sex år. Det finns också utrymme för ett större bryggverk i lokalen.

– Det känns bra med allt. Det är bra att jag åker hemifrån när jag ska jobba och det ska bli kul att ha någon att fika med på dagarna, säger han.

Han ser hela flytten som en möjlighet att utveckla företaget.

– Det blir definitivt en nytändning för mig efter att ha kört likadant i fem-sex år.