Fyra uteserveringar kan tvingas stänga

20 av 139 uteserveringar i Göteborg fick anmärkningar vid helgens kontroll. Foto: Pixabay.

138 uteserveringar granskades och fyra av företagen kan nu tvingas att stänga ned sin verksamhet. Men trots det är Angelica Winter nöjd med helgens stora kontroll i Göteborg.

Under helgen var hela 14 stycken inspektörer från Göteborgs kommun ute i centrala Göteborg för att kontrollera hur restauranger och barer sköter sig i corona-tider.

Det fina vädret gjorde att många ville sitta ute, samtidigt som samtliga uteställen måste följa restriktioner med färre gäster och mer plats mellan borden.

Nu har intrycken från helgen summerats och Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg, är nöjd med det totala resultatet.

– Vi besökte 138 verksamheter i helgen och fokus låg på trängsel. Bakgrunden till att vi gjorde detta var att vi ville ha en dialog med både krögare och gäster, säger Winter.

Hon konstaterar att de flesta sköter sig bra och följer de riktlinjer som satts upp. Men på 20 av uteserveringarna var det så mycket folk att det blev anmärkningar och där ska en ny kontroll göras. Vid dessa kontroller samtalade man också med alla de 20 verksamheter som inte uppfyllde kraven.

I fyra fall bedömdes problemen att vara större än så. Där kommer miljöförvaltningen att ta en kontakt med smittskyddsläkaren i regionen och där finns befogenhet att stänga ned en verksamhet.

– Jag kan inte svara för hur de kommer att göra eller när det i så fall sker. Men om något ställe stängs ned finns en möjlighet att åtgärda problemen.

I en sådan situation görs en ny kontroll innan det kan bli aktuellt med öppning igen.

I samband med kontrollerna blev det bra dialoger och Winter upplever att såväl gäster som krögare förstår det allvarliga läget.

– 20 av 138 är ungefär vad man kunde förvänta sig. Jag tror att alla vill följa föreskrifterna och från gästerna blir det ofta frågor om till exempel hur man beter sig om man är i ett större sällskap. Men då gäller ett personligt ansvar, säger Winter.

Med en förhoppningsvis skön vår och lång sommar framför oss lär det vara många som vill sitta på uteserveringar även framöver. Winter menar att det kan bli fler kontroller längre fram.

– Det är mycket möjligt att vi gör det, men inget sådant är beslutat ännu.

Även på riksplanet markera man tydligt hur viktigt det är att människor inte börjar att ta lättare på de restriktioner som finns.

– Vi börjar att få lite oroande rapporter från olika delar av landet att kanske utelivet har börjat att bli lite trångt igen. Vi hoppas att kommuner och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man verkligen fortsätter att följa de regelverk som finns, sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens angående corona-smittan.