Fredrik satsade – 25 år efter första ölet

Han bryggde öl för första gången redan för 25 år sedan. Sedan blev det en lång paus men nu har Fredrik Lundgren hittat intresset igen och nu driver han Tjärnsjö Brewery.

Det var efter en flytt till Tjärnsjö från Timrå 2016 som intresset kom tillbaka.

– Barnen flyttade ut i samma veva och frugan frågade om jag inte ville testa igen, säger Fredrik Lundgren.

De första ölen bryggde han redan på 1990-talet, men sedan blev det en lång paus.

– Det började med att jag gjorde vin redan på 80-talet men det blev sådär. Jag bryggde öl i två år och det var uppskattat bland familj och vänner. Men sedan blev det barn och familj kombinerat med många jobbresor så då slutade jag, säger han.

Nystarten och satsningen på kommersiellt bryggeri började egentligen med ett speciellt öl. Det var ett jaktlag som ville få fram ett eget öl, och Lundgren hembryggde då åt som. Det ölet blev så bra att det följt med och Hunters Pale Ale finns nu bland annat hos Bishops Arms i Sundsvall, som har hela tolv av Tjärnsjös öl på flaska.

Först provade han med färdiga ölsatser men snabbt blev det ett bryggverk och en del mixtrande med egna recept. Han brygger i dagläget på en Camurri som får fram cirka 65 liter öl per bryggningen.

– Det är en hobby. Jag har ett heltidsjobb och sedan gör jag det här på heltid på fritiden, säger han.

Ölen har fått en bra respons och har spridit sig till en del restauranger i näromårdet.

– Hade jag vetat hur mycket pappersarbete det var för att komma igång hade jag nog aldrig gjort det. Men nu känns det kul att ha ett bryggeri.

Lundgren brygger alla möjliga sorters öl och har cirka 20 olika öl på marknaden i nuläget. Tre till fyra gånger i veckan brygger han öl och så här långt fungerar det bra att sälja ölen också.

– Men jag är tveksam till att ha det här som mitt heltidsjobb. Jag har bestämt mig för att inte ta några lån och inte göra några utsvävningar, säger han.

Men en viss satsning verkar det bli i alla fall.

– Evetuellt blir det så att jag köper ett likadant bryggverk till så jag kan brygga två batcher samtidigt. Dessutom ska jag titta på att komma in på Systembolaget efter sommaren.