Fredrik bryggde första ölet i nya bryggeriet

De nya lokalerna passade fint för Fredrik Gustavssons 40-årskalas vilket fortfarande syns. Foto: Peter Lindh

Bearded Rabbit har gått från 35 kvadratmeter till 600. Inte undra på att nyblivne 40-åringen Fredrik Gustavsson ser glad ut. Och ännu bättre blir det till sommaren.

Det första som slår en när man kliver in i Bearded Rabbits nya lokaler vid Svingeln i Göteborg är hur tusan allt fick plats på det gamla bryggeriet i Floda – även om man räknar med det externa lagret på 50 kvadratmeter.

Fredrik funderar redan på hur mycket plats som själva bryggeriet ska få och hur mycket som ska reserveras för en framtida restaurang eller taproom.

– Det är tajt och jag vill inte slösa på utrymmet, säger han.

Bryggverket på 500 liter är i minsta laget och Fredrik häller tillbaka vört som han pumpat ut tidigare för att utnyttja volymen till max. Foto: Peter Lindh

Flytten slutfördes för något tiotal dagar sen, fyra dagar gick åt för installation och igår gjordes en provbryggning. Men idag var det dags för första riktiga bryggningen tillsammans med praktikanten Fredrik Goldhahn.

– Det blir vår session-ipa Fully Sessions. Det är ett av de öl som vi fått helt slut på inför flytten, säger Fredrik.

Än så länge jobbar han med samma utrustning som Bearded Rabbit hade i Floda. Men till sommaren blir det ändring på det.

– Vi har beställt fyra tusenliterstankar, men det är upp till hundra dagars leveranstid, så det blir sommaren.

– Sen blev det klart förra veckan att vi beställer ett nytt bryggverk på tusen liter också.

Här är tanken att det ska finnas bord och bardisk i framtiden när Bearded Rabbit fixat en restaurang eller taproom. Den är i den del av huset som är riktad mot Svingeln, där också ska bli en ny entré. Foto: Peter Lindh

Med dubblad kapacitet på bryggverket matchas jästankarnas volym och man slipper utdragna dubbelbryggningar för att fylla tankarna.

En annan fördel med de nya lokalerna är att de nu får tillgång till ett rejält kyllager.

– Det har varit ett fryslager innan, så jag har inte vågat starta det än innan jag fått bekräftat att den är ändrad och inte kommer att frysa ölen.

– Kyllagret kommer att ge längre hållbarhet på ölen, tidigare har vi haft ett bergrum med 18 grader.

Utrymmet är rejält, men även om det finns plats för fler jästankar måste en framtida restaurang finnas med i planeringen för utrymmet. Foto: Peter Lindh